rony forsberg, vd på Leksand Sommarland, står i en trapp på Leksand Sommarland. I bakgrunden syns en vattenrutchkana och en sjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har inte blivit en sommar som vi hade önskat” – hör Rony Forsberg, vd på Leksand Sommarland, om sommaren som inte blev som han hoppats på. Foto: Niko Ago/SVT

Så påverkar regnet turismen i Dalarna – Leksand Sommarland: ”Ingen rekordsommar”

Uppdaterad
Publicerad

Juli har präglats av ostadigt väder med många regnskurar. För en del innebär det klirr i kassan men för Leksand Sommarland har det lett till färre besökare.

– Det har inte blivit en sommar som vi hade önskat. Det kommer inte bli någon rekordsommar i år, säger vd Rony Forsberg.

Leksand Sommarland är dock inte ensamma om att påverkas negativt av det blöta vädret. Bland annat Orsa camping märker en skillnad mot tidigare somrar.

– I vanliga fall är det ju i juli som vår högsäsong drar igång på riktigt. Men vi har haft lite färre gäster nu. Det är tråkigt för man vill ju alltid ha fler besökare, säger Rene Schwanda som är destinationschef på campingen i Orsa.

Tomteland går mot rekord

Sagolandet Tomteland i Mora kommun har däremot haft en bra sommar hittills.

– Vi går mot ett all time high – ett rekord av antal besökare någonsin. Det betyder att vår verksamhet inte är beroende av bra väder. Är det regn så tar besökarna på sig regnjacka och kommer hit ändå, säger Camilla Collett, ägare och vd.

Falu gruva uppger att de får fler turister när det regnar, eftersom upptäcktsfärden under jord inte är beroende av väder.

– Vi har fyra procent fler besökare i juli i år jämfört med juli 2022, säger Anna Björkman, verksamhetschef på Falu gruva.  

I klippet: Hör Rony Forsberg om sommaren på Leksand sommarland, och träffa familjen som trotsar det regniga vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.