– Den stora skillnaden är att det går så fort när vädret vänder. På ett par dagar kan det gå från kanonfint till att det blir krisigt, säger John Lif.
Under vintern har nederbörden i Svealand ökat med 10–20 procent mellan perioderna 1961–1990 och 1991–2020, visar en rapport från SMHI. Samtidigt blir det allt varmare i Sverige och det är på vintrarna som det märks som mest, det slår klimatforskare på SMHI fast.
En konsekvens av detta är att det blir allt vanligare med regn på vintern, något som även pistmaskinsföraren John Lif märkt i sitt yrke.
Ser mer regn över större områden
John Lif ansvarar för sträckan mellan Sälen och Evertsberg. Under sina snart 30 år i spåren har han noterat flera förändringar, bland annat högre temperaturer och mer regn.
– När jag började jobba snöade det över hela Vasaloppssträckan vid snöfall. Sedan började det med att det regnade i Mora, sedan har den regngränsen flyttat sig längre och längre norrut och just ligger nu den runt Vasslan, säger han.
Så påverkas pistmaskinsförarens arbete av klimatet – följ med ut i spåret i klippet.
Hur har klimatet förändrats i Svealand?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.
Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.
Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.
Källa: SMHI