Forskaren Line Djupström med ett ett av sina arbetsredskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lika viktiga för träden som tarmfloran är för oss människor” – se när forskaren Line Djupström visar hur svampar och träd lever i symbios, och hör om skogsbrukets påverkan. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Så samarbetar svampar och träd – följ med forskaren till skogen i Effaråsen

Uppdaterad
Publicerad

Svampar som lever i symbios med träden, det är naturvårdsforskaren Line Djupströms fokus i området Effaråsen där flera forskningsstudier nu pågår.

– De lever i total symbios med träden. De behöver träden för överlevnad och träden ger dem socker. Medan svamparna ökar närings- och vattenupptaget för träden, berättar Line Djupström som arbetar på Skogforsk.

Utanför Mora pågår ett unikt forskningsprojekt i Effaråsen som ska pågå i flera decennier. Det bedrivs av Skogforsk som är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av skogsnäringen och staten. Området har delats upp i olika skogsbestånd som till exempel avverkats, bränts eller lämnats för total naturhänsyn. Detta för att kunna se i vilken utsträckning man kan bruka skogen och ta naturhänsyn.

Line Djupström är en av de forskare som genomfört studier i området där hon studerat mykorrhizasvampar, en typ av marksvampar.

I klippet: Så samarbetar svampar och träd – följ med forskaren ut i skogen.

mykorrhizasvampar

I Sverige finns omkring 2 000 arter av mykorrhizasvampar, en sorts marksvamp som lever i symbios med träd.

Knappt 200 av dem är rödlistade på grund av att de huvudsakligen lever i äldre skog eller är ovanliga på grund av speciella miljökrav.

Läs mer om studien av mykorrhizasvampar på Skogforsks hemsida.

Källa: Skogforsk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.