Så ser brandstyrkan ut i länet nu

Publicerad

Den 1 maj så började deltidsbrandmännens nya avtal att gälla – och då slutade också flera av dom brandmän som sagt upp sig i protest.

Redan nu påverkas beredskapen i Säter och Stora Skedvi.

– De som bor i de här områdena kommer att få hjälp, men det kan ta längre tid än vad man är van vid, säger Toni Todorovski som är räddningschef hos Dala Mitt och fortsätter:

– I Stora Skedvi kan det bli dagar då det inte finns någon beredskap, men i Säter ska vi ha beredskap alla dagar, men med något färre brandmän. Men alla kommer att få hjälp, då vi kommer att skicka andra styrkor till dessa områden, säger han.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

LÄS MER: Folk lämnade räddningstjänsten stormöte i raseri

Det är räddningstjänsterna i kommunerna Säter, Gagnef, Borlänge och Falun som ingår i Dala Mitt. Här är det nästan 40 deltidsbrandmän som har sagt upp sig och flera av dessa slutade nu vid månadsskiftet.

I Mockfjärd går uppsägningstiden för de flesta som sagt upp sig ut i mitten av juni och då kan det bli problem även där.

Också i Svärdsjö och Björbo har några deltidare sagt upp sig men där räknar man med att kunna upprätthålla beredskapen som vanligt.

Nästan var tionde har sagt upp sig

För ett par veckor sedan var det 65 av totalt 598 deltidsbrandmän i Dalarna som hade sagt upp sig. Sedan dessa har Malung-Sälen kompletterat med ett lokalt avtal så där tog deltidsbrandmännen tillbaka sina uppsägningar. 

I Dala Mitt har förhandlingarna hittills inte lett till någon lösning.

LÄS MER: Beskedet från Dala Mitt till länsstyrelsen: Allt kommer att försämras

I Ludvika kommun, i Grängesberg, har tio deltidsbrandmän sagt upp sig och de slutade i helgen. Åtminstone en av brandmännen har slutat på grund av andra orsaker än det nya avtalet. De två som är kvar har nu beredskap dygnet runt ett par veckor innan de måste vila. Då blir det stationen i Ludvika som får hela ansvaret för Grängesberg – samtidigt som de redan idag åker på larmen i Grängesberg för att stärka upp den två personer starka jourstyrkan där.

I Säter ska jourstyrkan vara ett befäl och fyra brandmän och i Stora Skedvi är jourstyrkan 1+2. Men alla brandmän som finns tillgängliga när larmet går får rycka ut, så under normala förhållanden brukar det vara fler än de i jourstyrkan som kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet