– Det handlar först och främst om att identifiera vad Världsarvet Falun är och vilka utmaningar och brister man kan se, och hur man kan arbeta för att komma till rätta med det, säger Christina Staberg, samordnare, Världsarvet Falun. Foto: Aleksandra Stålfors/SVT

Stora satsningar på Världsarvet Falun – ska bli mer hållbart

Uppdaterad
Publicerad

I ett samarbete med Riksantikvarieämbetet och Tillväxtverket har Falun utsetts till att bli pilot i ett unikt projekt med att göra Världsarv till mer hållbara turistmål.

15 världsarv finns det i dag i Sverige, varav ett är Världsarvet Falun.

I det unika projektet ”Stärka världsarv” kommer Världsarvet Falun lägga grunden för en hållbar turistnäring för Sveriges resterande 14 världsarv, samt för världsarven runt om hela Norden.

Mer utbud, en ökad tillgänglighet och ett entreprenörskap med framåtanda är tre av de viktigaste punkterna i projektet som kommer pågå fram till mars 2021.

– Att ha ett världsarv innebär att man ska vårda och bevara platsen för all framtid. Det vi kommer fram till efter det här arbetsåret är något som de andra världsarven i Sverige och Norden kommer att använda sig av. De andra världsarven är säkert nyfikna att veta hur vi jobbar med de här frågorna. Det här är något som finns på agendan, säger Christina Staberg, samordnare, på Världsarvet Falun.

I klippet. Hör Christina Staberg och projektledare Ulrika Nisser berätta om det unika projektet kring Världsarvet Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.