Vi träffar Anders Nilsson, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet i Dalarna, på Sandvikabadet utanför Horndal. Denna varma morgon är det många som söker sig till den långgrunda badplatsen, inte minst barnfamiljer.
– Många tror att de kan simma 200 meter, de kanske har gjort det för ett antal år sedan och tror att de fortfarande kan det. Men simkunnighet är en färskvara, den måste underhållas, säger Anders Nilsson.
Simma längs med stranden
Han betonar att man ska simma längs med stranden, i stället för rakt ut.
– Om man håller sig på grunt vatten kan man sätta ner fötterna på botten och vila om man känner att man blir trött.
Anders Nilsson har med sig en flytväst och en livboj för att visa hur de ska användas.
Livbojar förstörs och linor försvinner
– Tyvärr är det många som förstör livbojarna. Barn leker med dem, det händer att de bränns upp. Det händer att båtägare stjäl linan som ska användas för att dra in livbojen. Det är konstigt att båtägare som har råd med dyra båtar tycker att de behöver stjäla en räddningslina, säger han.
Livbojen som hänger på en ställning vid strandkanten på badplatser ska alltså kastas ut i vattnet till en nödställd och man håller i linan för att sedan använda den för att dra in personen.
– Den är absolut ingen leksak!
Flytväst på små barn vid stranden
Flytvästen är också viktig, enligt Anders Nilsson.
– Den ska ha en krage så att man flyter i vattnet med huvudet ovanför vattenytan. Det är inte alls fel att ha flytväst på små barn vid badstranden, säger han.
Låt bli mobilen och ha uppsikt över barnen
Bara i maj och juni i år har fem barn drunknat i Sverige, det är fler än hela förra året. Och i juli har ytterligare minst ett barn drunknat, enligt Svenska Livräddningssällskapet. En orsak som ofta nämns när barn drunknar är bristande tillsyn.
– Är man på stranden med småbarn – titta var barnen är. Strunta i den där paddan och telefonen, säger Anders Nilsson.