Samarbete viktigt när ambulansen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

”Alla glesbygdslän har skillnader i väntetider på ambulanser” menar biträdande chef för ambulanssjukvården. ”Skaffa fler ambulanser” säger boende i Dalarna.

Siffror från Sveriges kommuner och landsting och SOS Alarm visar att det är stora skillnader i hur lång tid det tar för en ambulans att komma fram beroende på var du bor.

I Dalarna har Avesta den kortaste tiden, från att larmet kommit in till att ambulansen är på plats tar det cirka 10 minuter. Medan det i Gagnef tar mer än dubbelt så lång tid, cirka 25 minuter. Det är den längsta väntetiden i länet.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Eric Mårdenkrans bor i Gagnefs kommun och han tycker inte det är bra att han får vänta länge på ambulans.

– De kan ju skippa det här med ambulanshelikopter till och börja med och skaffa fler ambulanser.

– Är det inte hemskt, alla som hinner dö innan de får någon ambulans. Vi får vara glada att vi har räddningstjänsten, säger Svante Bergström, som även han är boende i Gagnefs kommun.

Fredrik Forselius är biträdande chef på ambulanssjukvården i Dalarna och han menar att sådana här skillnader vad gäller väntetiden på ambulans är något som alla glesbygdslän har gemensamt.

– Jag tror att de flesta som bor där känner till det också. Det är svårt att ha ambulans på alla orter när det är en så stor yta.

Förutom Gagnefs kommun har även Älvdalen, Hedemora, Säter, och Smedjebacken långa väntetider på ambulans jämfört med övriga länet, 19 minuter eller mer. Av dessa kommuner är det endast Älvdalen som har egen ambulans. I och med att tiderna skiljer sig mycket åt är det viktigt med samarbeten menar Fredrik Forselius, biträdande chef för amulanssjukvården i Dalarna:

– Vi får ju lära oss att samarbeta och det gör de flesta andra också. Där vi har längre till ambulans har vi alltid samarbete med räddningstjänsten som kan göra livsuppehållande åtgärder och som åker ut på de riktigt akuta ärendena och är först på plats innan ambulansen kommer.

– Det borde ju vara lika för alla men jag förstår samtidigt att det kan vara svårt om man bor längre ut på landet, säger Margareta Johansson från Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet