En man öppnar en port till en lada där stora tavlor med fjällmotiv skymtar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hotellägarna Jeanette och Aaron i Transtrand skulle bara flytta skräp och ett gäng gamla spånskivor – när de hittade stora gamla tavlor de gärna vill veta mer om. Foto: Sofie Lind/SVT

Se det oväntade tavelfyndet som låg gömt på gamla militärlägret i Transtrand

Uppdaterad
Publicerad

Hotellägarna Aaron och Jeanette van den Bos skulle städa upp i en liten lada i Transtrand, strax söder om Sälen. Då gjorde de ett oväntat fynd.

– Det såg ut som spånskivor. Jättehäftigt, säger Jeanette.

Det som de trodde bara var gamla spånskivor och som stod lutade mot väggen med massa bråte framför sig, visade sig istället vara flera väggmålningar.

– Det var verkligen en överraskning, säger Jeanette van den Bos.

Vill veta mer om konsten på Transtrandslägret

Hotellet huserar i samma byggnader som tidigare varit en militärbas på 1940-talet, kallat Transtrandslägret.

På väggmålningarna går det att utläsa två signaturer och tavlorna är daterade från tidigt 1950-tal – men vem som målat dem, varför och exakt var tavlorna suttit är ett mysterium som hotellägarna gärna vill lösa.

Vad tänker folk som ni pratat med tavlorna om?

– De tycker det är jätteroligt! ”Var har ni hittat dem, men oj, vad häftigt”, säger Jeanette van den Bos.

OM TRANSTRANDSLÄGRET

Transtrandslägret byggdes på 1940-talet och ägdes då av Försvarsmakten, som haft byggnaden både som bas för att kunna bevaka gränsen mot Norge under andra världskriget och också använts lägret för vinterutbildningar.

Men sedan dess har militärverksamheten avyttrats, fastigheten sålts och bytt skepnad flera gånger – och på senare år blivit inriktat mot hotell- och konferensverksamhet.

Källa: Transtrands Hembygdsförening mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.