Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du veta hur nära det var att arten utrotades helt – och varför Avesta stålverk spelade en viktig roll i visenternas historia. Foto: Hannes Forssell/SVT

Här flyttas visenter från Avesta till frihet i bergen i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gick flyttlasset för de sex visenter från Avesta som nu ska till Rumänien för att sedan släppas ut i frihet i bergskedjan Karpaterna.

För fjärde gången sker nu samarbetet mellan Avesta Visentpark och Världsnaturfonden, WWF, vars syfte är att bidra till att öka antalet frilevande visenter i Karpaternas bergsområden och skogar. Sedan tidigare finns redan ett tjugotal Avestavisenter utsläppta i området.

– Visenterna är otroligt viktiga djur för ekosystemet. De betar i gränslandet mellan skog och öppen mark och tuggar i sig på ett ställe och skiter ut på ett annat. Den effekten plus trampandet är jättegynnsam för många djur-, fågel-, växt- och insektsarter, säger initiativtagaren Staffan Widstrand.

I videoklippet får du veta hur nära det var att arten utrotades helt – och varför Avesta stålverk spelade en viktig roll i visenternas historia.

Fakta om visenter:

Klass: Däggdjur

Ordning: Partåiga hovdjur

Familj: Slidhornsdjur

Livsmiljö: Lövskog

Levnadssätt: Kor i grupp, tjurar ensamma

Föda: Gräs, örter, blad, ekollon

Kroppslängd: 250 – 270 cm

Mankhöjd: 180 – 195 cm

Vikt 800 – 900 kg (tjur), 500 – 600 kg (ko)

Dräktighetstid: 8 – 9 månader

Antal ungar:1 – 2/kull

Livslängd: 20 år

Hotstatus: Sårbar

Källa: Kolmården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.