röntgensjuksköterskan Henrik Paulfors vid en röntgenmaskin och en person på väg in i tunneln i apparaten..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas patienterna av bristen på röntgensjuksköterskor. Se mer i videon. Foto: Niko Ago/SVT

Röntgensjuksköterskor lämnar kliniken i Falun: ”Kämpigt för oss som är kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är kris på röntgenkliniken på Falu lasarett. Flera röntgensjuksköterskor och undersköterskor har hoppat av jobbet och arbetsbelastningen har blivit större för de som jobbar kvar.

Trötta kollegor och spänningar mellan arbetsgruppen och arbetsledningen – det är uppgifter som flera anställda på röntgenkliniken lämnar till SVT Dalarna.

Röntgensjuksköterskan och skyddsombudet Henrik Paulfors är en av de som träder fram. Han menar att arbetsbelastningen har blivit betydligt värre efter avhoppen. Enligt regionen har sju sjuksköterskor lämnat röntgenkliniken det senaste året.

– Det är klart att när så många slutar på kort tid finns risken att kötiderna ökar och att patienterna drabbas, säger han.

Flera anledningar till att vårdpersonal slutar

Lotta Jansson, divisionschef för medicinsk service, bekräftar att det har funnits problem mellan ledningen och medarbetare, men hon menar att problemen är mångfacetterade.

– Brist på ledarskap är en av anledningarna men även löner och möjlighet till flexibla arbetstider har lett till att anställda har valt att säga upp sig, säger Lotta Jansson, divisionschef.

I videon nedan: ”Individuella samtal och handlingsplan” – så ska regionen komma till rätta med personalbristen.

Lotta Jansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör divisionschefen Lotta Jansson om krisen på röntgenkliniken i Falun – varför personalen slutar och vad man gör för att ändra på det. Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.