– Ja, vi har inte uppnått det värdet som byggnaderna ska vara dimensionerade för enligt byggnormen. Vi kanske ligger på 50-70 procent av det som byggnormen säger. Det är lite olika, säger Fredrik Lindberg adjunkt vid byggteknikprogrammet på Högskolan Dalarna.
Sverige är indelat i olika snözoner som bygger på statistik på hur mycket det brukar snöa. Det innebär att byggnormerna skiljer sig åt mellan till exempel Skåne och Norrland, där husen i Skåne dimensioneras för mindre snö än husen i Norrland.
Altantak kan ge vika
Enligt Fredrik Lindberg är det är ovanligt att tak på småhus rasar in på grund av för mycket snö. Däremot kan altantak och andra tak som inte följer byggnormen vara underdimensionerade och ge vika för snömassorna.
Frågan är när man behöver skotta.
– Har man upp emot en meter gammal och komprimerad snö på taket kan man börja tänka på att skotta för kommer det mer snö så blir taket hårt belastat, säger Fredrik Lindberg.
Risk för snedbelastning
Och så ett sista tips från byggteknik-experten:
– Om man skottar är det inte så bra att skotta ett halvt sadeltak utan man måste skotta lite här och där för annars kan det bli stor snedbelastning på byggnaden och det är inte bra, säger Fredrik Lindberg.
Vem som har ansvaret för snöröjning? – Så säger Boverket.
• Via kommunernas hemsidor kan man få information om när det är fastighetsägarens ansvar att hålla undan snön och när det är kommunens.
• Rent generellt gäller att det som är innanför den egna tomtgränsen ansvarar man alltid själv för.
• Det är fastighetsägarens ansvar att se till att snö och is skottas ner från taket om det behövs. Fastighetsägaren har också ansvar för att spärra av trottoaren under så att snömassorna inte träffar förbipasserande. Fastighetsägarens ansvar styrs av ordningslagen.
• Fastighetsägarens ansvar slutar i princip där fastigheten börjar, men fastighetsägaren har även ansvar för smältvatten som rinner ut på gatan från hängrännor på fastighetens tomt.
• Boverket har regler för hur stora snömängder ett tak ska tåla. Reglerna varierar från norra delarna av landet till södra delarna.
• Kommunerna har ett tillsynsansvar över fastighetsägare och byggherrar så att de följer de regler som gäller.
Källa:Boverket