Våren stod för dörren ovanligt tidigt i år och solen har redan värmt oss länge, efter en relativt mild och regning vinter. Och då kanske det känns onödigt att slita på vinterdäckens dubbar, på de torra och fina vägarna. Men som vi kunde se under fredagen så kan man fortfarande råka ut för bakslag, med snö och minusgrader. Så hur var det nu igen, när får man byta till sommardäck egentligen?
Så länge måste vinterdäcken vara på
Det är skillnad på när man får använda dubbdäck och när man måste.
Från den 1 december till den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck (dubbdäck eller friktionsdäck) om det råder vinterväglag – alltså när det snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Därefter får du använda sommardäck, även om väglaget är dåligt
Däremot är det tillåtet att använda använda dubbdäck från 1 oktober till 15 april. Efter det får de endast användas om det är, eller befaras bli vinterväglag.
Om du kör med så kallade friktionsdäck, alltså vinterdäck utan dubbar, kan du använda dem året runt då det inte finns några restriktioner mot dem.
Bra att tänka på
• Om din bil har dubbdäck och du drar ett släp måste även släpvagnen ha dubbdäck
• Om du har odubbade däck på bilen kan du ha antingen dubbade eller odubbade däck på släpvagnen, förutsatt att övriga regler följs.
• Sommardäck måste ha ett mönsterdjup på MINST 1,6 mm i däckets huvhdmönster. För vinterdäck gäller 3 mm.
• Att inte använda vinterdäck när det krävs, eller att köra med för dåligt mönsterdjup kan ge böter på 1200 kr.
• Körning med vinterdäck under otillåten tidsperiod kan medföra 500 kr i böter