Hedemora kommun lex Sarah-anmäler sig själv – brustit när det gäller familjehemsplacerade barn

Uppdaterad
Publicerad

Hedemora kommun har under flera år brustit i arbetet då man inte följt upp familjehemsplaceringar för åtta barn. Dessutom har man upptäckt brister i kontroll av familjehem och inte heller hanterat avvikelserapporter på ett korrekt sätt.

Det handlar om åtta barn som under olika lång tid varit familjehemsplacerade, men som inte följts upp enligt gällande lag. Dessutom har kommunen brustit i flera fall av kontroller av familjehem, och heller inte hanterat avvikelserapportering korrekt.

”Arg, ledsen och besviken”

Hedemora kommun skriver i ett pressmeddelande att man nu lex Sarah-anmäler sig själv på tre punkter i syfte att uppmärksamma Inspektionen för vård- och omsorg på de brister som upptäckts.

– Det vi upptäcker nu gör mig arg, ledsen och besviken. Det här är helt oacceptabelt, säger förvaltningschef Marjo Savelius i pressmeddelandet.

”Allvarliga uppgifter”

En särskild barn- och ungdomshandläggare har fått till uppgift att se över samtliga barnärenden och flera åtgärder pågår för att förbättra situationen på Barn- och ungdomsenheten. Personal ska utbildas och man anställer en person för att se över hela verksamheten på Individ och familjeomsorgen för att kunna komma till rätta med brister som funnits i verksamheten.

– Det här är allvarliga uppgifter som vi tar emot med stort allvar och som gör mig mycket upprörd, säger omsorgsnämndens ordförande Owe Ahlinder (C) i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Vår nya förvaltningschef gör nu ett mycket viktigt arbete med att vända på varje sten och höja kompetensen i verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.