Sprängningar i Gävle hamn

Uppdaterad
Publicerad

I inloppet till Gävle hamn pågår nu sprängningsarbeten för att bredda och fördjupa farleden.

Klockan 18 på eftermiddagarna har det nu smällt från farleden i en veckas tid. Och det kommer fortsätta ett bra tag till innan det berg som måste bort på havsbotten är borta.

Arbetena är en del av den miljardsatsningen som Gävle kommun och staten gör för att bredda och fördjula farleden intill hamnen.

Gävle hamn

-– Farleden blir bredare och det blir möjligt för fartygen att ta sig in och ut även i mörker och dåligt väder, konstaterar Gävle hamns tekniske chef Jonas Rahm.

Det innebär att hamnen får större konkurrenskraft och att det sannolikt också blir mer fartygstrafik till Gävle. Ungefär ett ton sprängmedel är det som varje dag via rör förs ner till hål i havsbotten och som sedan fås att explodera i en enda stor smäll. Arbetena görs från det Holländska  företaget Boskalis stora plattform som för egen maskin flyttar sig vartefter sprängningarna blir klara.

Innan sprängare Jonny Leino trycker på knappen hörs den öronbedövande varningssignalen vida omkring. Före den stora smällen utlöser han en mindre explosion för att fisken ska bli rädd och lämna område.

Sedan smäller det och vattnet börjar liksom koka. Fiskmåsarna har redan lärt sig att vara beredda och ta för sig av den småfisk som trots allt styrker med.  Och farleden intill Gävle har vidgats lite till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle hamn

Mer i ämnet