Hela plantan är mycket giftig, men särskilt roten och även små mängder kan ge allvarlig förgiftning. Om en person eller ett djur råkar förtära sprängörten kan det bland annat leda till kräkningar, ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning, vilket kan innebära livsfara.
TV: Sprängörten – en av våra giftigaste växter
Påminner om hundkex – blir därför plockad
Sprängörten finns i kanten av vattendrag i hela landet, men inte i fjällen. När den blommar på sensommaren har den vita blommor och påminner lite om hundkex, vilket kan göra att den plockas.
Kor, får och hästar kan tycka att rötterna smakar gott och det är sedan länge känt att den kan orsaka dödsfall bland betesdjur.
För några år sedan varnade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för örten efter att betande djur dött efter att ha ätit av den.
Vill varna andra för växten
I Skattungbyn vid fisketjärn Lintjärn har biologen Sigurd Jönsson sett att det finns mycket av växten och han tycker att det bör informeras mer om växtens farlighet för både djur och människor.
– Den är farligast nu för man lägger inte märke till den, säger Sigurd om de relativt små och smala bladen som sticker upp ut vattnet.
Linné vill utrota växten
Carl von Linné tyckte att växten skulle utrotas och Statens veterinärmedicinska anstalt har tidigare rekommenderat djurägare att gräva upp den, alternativt stängsla bort växten från marker där djur går på bete.
Fakta
Sprängört
- Sprängört kan bli meterhöh och är en flockblomma som är släkt med bland annat morot, kummin och fänkål.
- Det är en av de giftigaste växter som finns
- Latinskt namn är Cicuta virosa, virosus betyder giftig, vilket är passande då dödligheten är hög och förloppet är snabbt och våldsamt.
- Idag är den vanlig, men under 1800-talet var den ganska sällsynt. Men det är sedan länge känt att den kan orsaka dödsfall bland betesdjur.
- 1735 beskrev botanikern Carl von Linné växten och han tyckte då att den skulle utrotas
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Växterna att akta sig för
- Jätteloka – växtsaften kan leda till brännblåsor som kan stanna kvar i veckor och orsaka ärr. Tidigare har den importerats som prydnadsväxt och finns i hela södra Sverige och längs Norrlandskusten.
- Palsternacka – växer vilt i södra Sverige och även palsternackans växtsaft kan orsaka brännblåsor och eksem.
- Mose brinnande buske – odlas som prydnadsväxt och orsakar eksem och brännblåsor, växer inte vilt i naturen.
- Malörtsambrosia – blomman och dess pollen är extremt allergiframkallande. Inte bara pollenallergiker, utan även personer utan allergi kan bli allergiska om de ofta kommer i kontakt med Malörtsambrosian. Fröna finns ofta i fågelfröbollar.
- Stormhattar – stormhatten är så giftig att det kan vara farligt att slicka på fingrarna om man tagit i den, däremot tränger giftet inte igenom huden på fingrarna, så själva beröringen orsakar ingen reaktion.
- Odört och sprängört – precis som med Stormhatten är dessa örter så pass giftiga att man måste tvätta händerna innan man stoppar fingrarna i munnen.
- Brännässla – brännhåren på växtens stam skickar ut ett nervgift som orsakar sveda och klåda. Brännässlor som blivit plockade kan odla fler brännhår, så trädgårdsnässlor kan svida mer än de som får stå i fred i skogen.