Tre år efter beslutet – snart blir sprututbyte möjligt i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att beslutet om ett sprututbytesprogram för missbrukare i Dalarna togs för tre år sedan har det ännu inte blivit verklighet – något det till sist ska bli ändring på. Just nu byggs en ny lokal där byten av sprutor och kanyler kommer att ske.

– Äntligen är vi i startgroparna och om inget oförutsett sker så kommer vi starta upp i början av 2022, säger Erik Degerman, verksamhetschef på infektionskliniken vid Falu lasarett.

Tanken var att sprututbytesprogrammet skulle ha kommit igång redan 2020 men pandemin satte då stopp för det.

Region Dalarna

”Det finns ett behov”

Sprututbytesprogrammet riktar sig till personer som injicerar droger, dopingpreparat eller liknande.

– Det finns ett behov av det här även om det är svårt att säga ett exakt antal när det gäller antalet personer som berörs, säger Erik Degerman.

Krav på den som deltar

Mottagningen kommer att vara öppen vissa dagar i veckan och det ställs motkrav på den som deltar i sprututbytesprogrammet.

– Vi ser fram mot att kunna förbättra tillgängligheten till bland annat rena sprutor och kanyler för den här gruppen och förbättra sjukvården för dem. Det är ett område som vi har behövt arbeta med länge, säger Degerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet