Landstingets politiska ledning får skarp kritik från oppositionen för krisen på aktumottagningen i Gävle – där 60 läkare anser att det inte är medicinskt säkert längre. Redan i höstas kom signaler om personal-problemen men ledningen tog aldrig problemen på allvar.
Det hävdar idag två av oppositionspartierna i landstingsstyrelsen.
Det är Moderaternas och Folkpartiets oppositionsråd i landstinget Gävleborg som är krittiska till hur den politiska ledningen hanterat krisen på akuten. Det har sedan länge kommit signaler om att det fanns stora problem menar de.
– Både förra vintern fick vi signaler o probelmen och även i höstas kom sjuksköterskorna och sa ifrån, säger oppositionsrådet Patrik Stenvard (M).
Krisen blev akut förra veckan när 60 läkare gemensamt deklarerade att det fungerar så dåligt på akuten att dom överväger avsäga sig det medicinska ansvaret. Akutkrisen togs upp i landstingets högsta politiska styrelse så sent som förra veckan.
– På förra veckans landstingsstyrelse fick vi veta att situationen var under kontroll och att personalen kände sig trygga. Dagen efter fick vi läsa i tidningen att det var kaos på akutmottagningen, säger Carina Östansjö (FP) oppositionsråd i landstinget.
Tjänstemannaledningen har ansvaret att lösa situationen men ytterst är det landstingets politiska ledning med socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet som har ansvaret. Men igår valde den politiska ledningen att inte ställa upp på TV-intervjuer, men idag har de ändrat sig. Eva Tjernström (S) landstingsråd svarar på kritiken.
– I janauari bad vi om handlingsplaner för hur man skulle komma tillrätta med siuationen, nu vill vi se resultat, och i april ska vi få en redovisning.
Men om ni vetat om det så länge hur kommer det sig att det inte skett något tidigare?
– Det sker ständiga förändringar och samtal, men det är en väldigt svår situation, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).