sprinkler i tak, kvinna som står framför utbränt hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan Falun lära sig av liknande områden i Luleå och Röros? Världsarvssamordnaren Christina Staberg berättar i videoklippet. Foto: Patrick Semansky/AP, Alfred Jakobsson/SVT

Stora brandrisker i gamla träkvarter – så kan farorna byggas bort

Publicerad

Hur kan Falu kommun, länsstyrelsen och räddningstjänsten förhindra storbränder i historiska tätbebyggda bostadsområden som Elsborg? Den frågan ligger nu på bordet och lärdomar hämtas in från andra liknande världsarv.

– Vi kan tyvärr konstatera att brandskyddet är dåligt. Det finns en brandrisk med våra trästadsdelar. Så sade Faluns världsarvssamordnare Christina Staberg till SVT Dalarna redan i en intervju sommaren 2023.

Räddningstjänsten väl förberedd

Insatsledaren Mikaela Warberg berättar att trästadsdelar både i Falun och Säter har kartlagts i förväg för att räddningstjänsten ska ha ett försprång vid utryckningar.

– Vi har koll på var innergårdar och befintliga brandmurar finns, det är som en labyrint. Så den insatsplanen är ett bra koncept som vi har arbetat fram, förklarar hon dagen efter den kraftiga villabranden i Falun.

Inspireras av andra världsarv

I världsarvsplanen för 2021 till 2026 pekas brandrisken i trästadsdelar och bergsmansgårdar tydligt ut som riskfaktorer som bör hanteras för att området ska bevaras som ett världsarv.

Men det går ändå långsamt med konkreta förändringsåtgärder i Världsarvet Falun. Nu undersöks det hur andra väldigt tätbebyggda stadsdelar i Norden gör för att skydda sina historiska träbyggnader.

Hör världsarvssamordnaren berätta om den omvärldsspaningen högst upp i videoklippet.

Fakta om Elsborg:

Stadsdelen reglerades och bebyggdes från 1646 genom tvångsförflyttning av personer som inte tillhörde gruvstaten men som trots detta bosatt sig vid gruvan. Gruvan behövde dessutom marken för en utvidgad verksamhet.

Området bebyggdes mycket snabbt för att lösa bostadsbristen för de många gruvarbetarna.

Stadsdelen drabbades inte av stadsbränderna 1761 och därför finns många äldre byggnader bevarade från tiden före bränderna.

Källa: Falu kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.