En journalist intervjuar en person klädd i kostym på en röd matta, med en kamera riktad mot dem. I bakgrunden kan man se andra deltagare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En del av Riksbankens beredskap – Erik Thedéen berättar om hur arbetet från Falun fungerat i samband med beslutet om styrräntan. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Dubbel räntesänkning – därför fattades Riksbankens beslut i Falun

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fattade Riksbanken beslut om styrräntan under ett penningpolitiskt möte i Falun. Syftet med att vara på plats i Dalarna är att höja beredskapen genom att genomföra ett beslut på en annan ort än Stockholm.

Under torsdagen avslutades det penningpolitiska mötet som hållits i Falun. Då kom Riksbankens besked om en dubbelsänkning av styrräntan på en pressträff på Magasinet i Falun.

Största sänkningen på tio år

Torsdagens besked, som innebär den fjärde sänkningen i år, var väntat enligt experter.

Dubbelsänkningen innebär att styrräntan sänks 0,50 procentenheter till 2,75 procent.

Sedan 2022 har Riksbanken ett lokalt kontor i Falun med syfte att kunna sköta kontanthantering även vid en kris eller allvarliga störningar.

I videon berättar riksbankschefen Erik Thedéen om varför mötet hölls i Falun och hur det fungerat att flytta verksamheten i beredskapssyfte.

Riksbankens historia i Falun

2022 öppnade Riksbanken kontor i bland annat Falun för att kunna försörja landet med sedlar även vid en kris eller allvarliga störningar – men redan 1693 inrättade Riksbanken sitt första kontor utanför Stockholm i just Falun.

Tjänstemännen som anställdes i banken behövde skriftligen lova att ”vid Gud, Hans ord och evangelium” på bästa sätt fullgöra sina plikter och främja bankens nytta.

Kontoret i Falun öppnades 28 januari 1693 på gruvstugan av landshövdingen Nils Gripenhielm. Han blev också bankens förste låntagare genom att belåna en del silver.

Vid slutet av 1705 stängdes kontoret i Falun.

Källa: Riksbanken

Alexander Noren med legotorn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Listränta, styrränta, snittränta och bolåneränta. Att hålla koll på alla olika typer av räntor och vet vad som påverkar vad kan vara rörigt – här reder SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén ut det du behöver veta. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.