• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Staffan Derning har jobbat för att skapa en skidanläggning i 30 år. Nu börjar Idre Himmelfjäll ta form. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Största fjällsatsningen på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

I Älvdalens kommun börjar nu den nya skidanläggningen Idre Himmelfjäll så sakta ta form. Det sägs vara den största turistsatsningen i den svenska fjällvärlden på över tre decennier. Arbetet med att få projektet i hamn har pågått nästan lika länge.

– 1987 stod jag på toppen för första gången, det var en fantastisk upplevelse, så fantastisk att det kändes som jag fick Moses stentavlor i huvudet, säger Idre Himmelfjälls vd och grundare, Staffan Derning.

Det är nu är 30 år sedan han beslutade sig för att skapa en fjällanläggning på Himmeråsens sluttningar. Något som visade sig vara lättare sagt än gjort. Området som ligger väster om Idre fjäll var inte till salu, det var naturreservat och dessutom renbetesland. Det tog åratal av förhandlingar mellan myndigheter, markägare, samer och naturintressen. Men till slut var alla överens.

Idre Himmelfjäll

Samarbete med samebyn

– Det har tagit tid att få köpa marken och för att få till de tillstånd som krävs för att exploatera ett sådant här område. Men under de här 30 åren har vi fått ett en väldigt god relation till samerna, konstaterar Derning.

Idre sameby är nu en samarbetspartner i projektet Idre Himmelfjäll och i somras fick man 25 miljoner av Tillväxtverket och arbetet kunde äntligen dra igång på allvar.

Texten fortsätter under bilden.

Utsikt över Nipfjället från toppen av Himmelfjäll Foto: Bodil Ljungberg/SVT

1,2 miljarder investeras

Inom en femårsperiod ska 1,2 miljarder investeras. Fullt utbyggd kommer anläggningen med över 300 fallhöjdsmeter att ha ett 40-tal nedfarter, ett 20-tal liftar servicebyggnader och 10.000 bäddar. Det är planerat för 1.000 fritidshustomter i området. Det är den största turistsatsningen i svenska fjällvärlden sedan Kläppen i Sälen skapades för 30 år sedan.

”Det var som att få Moses stentavlor i huvudet”. Se hela inslaget om  satsningen och hör grundaren om  första mötet med fjället:

Klimatförändringar stänger skidanläggningar

Men hur klok är investeringen med tanke på de klimatförändringar som redan i dag tvingar skidanläggningar att stänga. Enligt arbetande styrelseordföranden Torbjörn Wallin så är den globala uppvärmningen i sammanhanget en tillgång:

– I ett lokalt perspektiv så är ingen jättekris om det skulle bli två till tre grader varmare i Idre. Det är snarare så att det skulle kunna vara en möjlighet för Idre kontra övriga världen att skapa skidturism.

När skidanläggningar får svårt att hålla öppet i Alperna på grund av klimatförändringarna så kommer snön fortfarande att ligga kvar i Idre menar Wallin.

– Idre är både snö- och köldsäkert, försäkrar han.

Hälften lokala ägare

Bakom bolaget Idre Himmelfjäll står 26 delägare varav hälften är lokala företag som handlaren, tvätteriet och hantverksfirmor på orten. Alla tycks vara övertygade om att det utöver de 8-9 befintliga stora skidanläggningarna i Dalarna, så finns det plats för en till. Och Idreborna verkar vara med på noterna.

– Det är jättebra, det blir förhoppningsvis nya jobb, säger Ingrid Svensson som vi träffar i Idre centrum.

Det skulle inte kunna innebära problem för den skidanläggning, Idre fjäll, som redan finns på orten?

– Kolla på Sälen, de har ju hur många anläggningar som helst, så då borde det ju gå bra här med, menar Ingrid.

– Det är positivt för bygden och ger en massa jobbtillfällen och gör att bygden lever, konstaterar Hans Heder.

Han får medhåll av Madeleine Skoglund:

– Ja det tror jag blir bra, det blir fler jobbtillfällen och kan locka upp mer folk så det kan säkert bli jättebra.

Texten fortsätter under bilden.

Området kommer att ha ca 40 nedfarter och ett 20-tal liftar när det är fullt utbyggt. Foto: Grafik: Idre Himelfjäll

Välkomna jobb

Det pratas mycket om jobben som ska skapas bland Idreborna. Redan nu har det börjat märkas på arbetsmarknaden i och med att tomtförsäljningen tagit fart och fritidshus har börjat byggas. Inom tre år ska 150 årsarbeten ha skapats kring Idre Himmelfjäll. Något som välkomnas av glesbygdskommunen Älvdalen.

– Det betyder oerhört mycket för Älvdalens kommun, de självklara sakerna är ju att stora satsningar ger arbetstillfällen, det ger nya invånare och det ger ökade skatteintäkter till kommunen, säger kommunalrådet Peter Egardt (S).

– Vi har vetat om det här länge och vi har väntat på att det ska komma i gång. Nu har snöbollen börjat rulla och det är jätteroligt.

Invigning 2019

Julen 2019 ska den första etappen stå klar. Då ska bland annat hälften av nedfarterna och liftarna vara färdiga och ett samiskt kultur- och besökscenter finnas på plats.

Se mer: ”Det här är ett supertillfälle för våra ungdomar”. Hör projektledaren berätta mer om Sapmi Lodge.

Fram till dess blir det mycket hårt arbete. Bland annat måste bolaget få en vattendom som gör det möjligt att försörja snökanonsystemet med vatten från Idresjön.

– Vi har massor med utmaningar, precis som alla företagare och entreprenörer har, men vi ska göra allt vi förmår för att det här ska bli bra, säger Torbjörn Wallin.

Blir pensionär

Och när ett långt och idogt arbete nu gett resultat väljer grundaren av Himmelfjäll, Staffan Derning, att kliva åt sidan och bli pensionär. Och trots att det har tagit 30 år att nå visionen han fick på toppen av fjället 1987 så ångrar han ingenting.

– Jag skulle ha gjort om det en gång till. Det har varit en sådan fantastisk rolig resa och resultatet har blivit meningsfullt, inte bara för mig utan för hela bygden, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre Himmelfjäll

Mer i ämnet