Transportstyrelsen uppmanar nu den som är intresserad av att ta förarbevis för vattenskoter att vara ute i god tid för att gå utbildningen och hinna få det obligatoriska förarbeviset innan sommaren.
I Dalarna finns idag 81 nyutbildade vattenskoterförare och Dalarna är det inlandslän som hittills har flest nyutbildade förare. Den genomsnittlige nyutbildade vattenskoterföraren är en 36 årig man i Norrland, enligt Transportstyrelsen, men i Mora träffade SVT Nyheter Dalarna två tjejer som själva har vattenskotrar och som nu siktar på att ha förarbeviset klart till i våren.
Se klippet med Edith och Tuva och hör deras tankar kring förarbevis och andra förare: ”Många kör jättefort”
Det här gäller för att få köra vattenskoter:
• Du måste ha fyllt 15 år och genomgått en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Att ansöka om förarbeviset hos Transportstyrelsen kostar 300 kronor. Det är dock upp till varje utbildare att själv bestämma priset för utbildningen.
• För att kunna ansöka enligt övergångsreglerna måste man ha en nautisk behörighet som är utfärdad före den 1 maj 2022. Övergångsreglerna upphör att gälla den 30 april 2023. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter genomgå en vattenskoterutbildning.
• Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter. Det är polisens och kustbevakningens uppgift att kontrollera att förare har förarbevis. Både polisen och kustbevakningen har rätt att stoppa en vattenskoter för en rutinkontroll. Förarbeviset kan återkallas om innehavaren begår brott som till exempel sjöfylleri.
• Undantag från krav på förarbevis gäller för statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.
Källa: Transportstyrelsen