Ica-handlare i porträttbild framför dryckeskylar med energidryck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Magkänslan säger män från 15 år och uppåt” – hör butikschefen Niklas Bergström om vilka som dricker mest energidryck – och när det dricks som mest. Foto: Anders Hansson/SVT

Stort sug efter energidrycker – Faluhandlaren: ”Ökar enormt”

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av energidrycker rusar. Nya märken och produkter tillkommer hela tiden. Flera handlare i Falun bekräftar att efterfrågan är stor och att det skulle behövas mer plats för energidryckerna, inte minst i kylarna.

Niklas Bergström, butikschef på Ica Maxi i Falun, hämtar en ny stor pall med energidryck och kör fram den till hyllorna i butiken. Pallen kommer att vara tömd till kvällen.

– Det har ökat enormt och speciellt stort är intresset när det kommit någon ny produkt på marknaden. Då vill nästan alla ha den och testa, säger Niklas Bergström.

Artister och idrottare har egna etiketter

Och från leverantörshåll är det många som vill in i butikerna. Enligt Niklas Bergström är det inte bara de traditionella leverantörerna av energidryck som har sina märken utan även idrottare, artister och rockband sätter sina namn på energidrycker. Ett lokalt band från Falun är ett exempel.

Än så länge ser handlarna ingen avmattning av suget efter energidryck och utbudet ökar hela tiden.

I klippet: Hör mer om butikernas erfarenhet av energidryck och när på året det dricks mest.

HALTER AV KOFFEIN I ENERGIDRYCKER

Energidrycker på den svenska marknaden varierar oftast i storleksordningen 250-500 ml per dryck. Koffeinhalten i energidrycker sträcker sig vanligtvis mellan 32-80 mg/deciliter i olika produkter.

En burk energidryck på 250 ml med en koffeinhalt 32 mg/dl motsvarar i koffeinmängd ungefär en stor kopp bryggkaffe på 2 dl (bryggkaffe med koffeinhalt på cirka 44,5 mg/dl). En burk på 250 ml med 80 mg koffein/dl innehåller 200 mg koffein vilket motsvarar ungefär tre koppar kaffe.

Det finns också så kallade ”shots”, där koffeininnehållet i en burk energidryck (250 ml) har koncentrerats till 50 ml. Risken att överdosera och må dåligt av koffein är större ju högre koncentrationen av koffein är i drycken.

Källa: Livsmedelsverket

Försäljningen

Mellan juni 2022 och 2023 köptes 87,3 miljoner liter av olika sport-, vitamin- och energidrycker i livsmedelsbutiker.

Energidrycker stod för 85 procent av den försäljningen. Det går att jämföra med 2010 då 18,8 miljoner liter sport-, vitamin- och energidrycker köptes.

Källa: NielsenIQ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.