Studenten Maria Holmquist står i en korridor på Falu lasarett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas sjuksköterskestudenten Maria Holmquist av att Högskolan Dalarna får allt svårare att hitta VFU-platser. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Studenten Maria Holmquist: ”VFU:n är oerhört viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare för Högskolan Dalarna att få VFU-platser till alla studenter på sjuksköterskeutbildningen.

Studenten Maria Holmquist fick med kort varsel oväntat en plats, men tycker det är problematiskt när det inte går att planera sin utbildning.

– Det är tråkigt om andra börjar tänka att de inte kan söka till programmet för att de hör att det inte finns VFU-platser, säger Maria Holmquist.

VFU, verksamhetsförlagd utbildning, görs i olika omgångar under studieåren och planen är att den ska göras inom region Dalarna. Men när det inte finns platser till alla får en del studenter göra sin VFU i andra regioner. Andra får planera om hela sin utbildning och göra VFU:n senare.

Ger inte gott intryck

– Har man påbörjat en utbildning har man en fastställd plan för när man ska göra VFU:n och det blir en problematik när de får planera om och det ger inget gott intryck, säger Jonas Tosteby, vice rektor för utbildning vid Högskolan Dalarna.

”Vill inte komma oförberedd”

Maria Holmquist fick en VFU-plats med kort varsel på gynekologiska avdelningen i Falun. Det innebar att hon plötsligt fick andra tider än om hon hade studerat då vissa av passen är på kvällarna.

– Jag är glad för att det löste sig för mig men man vill inte komma helt oförberedd och man kanske behöver ordna saker i sitt privatliv för att VFU:n ska funka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.