Efter att tre gårdar i Stockholmstrakten drabbats av den neurologiska varianten av EHV-1 sprider sig oron bland hästägare. Men hos SVA tycker man inte att man behöver vara extra orolig utan hålla sig till normala hygienregler.
– Man bör till exempel inte använda samma kläder i olika stall, säger statsveterinär Gittan Gröndahl.
5 snabba frågor och svar från SVA
Vad bör jag göra om jag har besökt en anläggning som kan ha haft smitta?
Du ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.
Vad bör jag göra om min häst har besökt en anläggning som kan ha haft smitta?
Du ska du inte åka på hästsammankomster med den förrän det gått minst 21 dagar utan tecken på sjukdom. Följ hästarnas temperatur och välbefinnande dagligen.
Vad ska göra om min häst visar symtom som feber, snuva eller vinglighet, eller får missfall?
Om din häst visar feber, luftvägssymtom eller neurologiska symtom, eller är ett sto som har kastat sitt foster, ska du isolera hästen och anläggningen och tillkalla veterinär för provtagning. Ibland finns inte virus i näs- och blodprov fastän hästen är infekterad. Om virusabort ändå misstänks, kan nytt prov tas inom 2 – 4 dagar.
Vad betyder det att viruset är luftburet?
Det betyder att virus kan föras mellan hästar som delar luftrum till exempel i en byggnad. Ju längre bort den virusutsöndrande hästen står, desto mindre koncentration av virus i luften och det blir inte tillräckligt för att kunna smitta längre. Ett väl tilltaget säkerhetsavstånd är 50 meter.
Kan jag ta emot besökande hästar på min anläggning?
Om du har en anläggning som tar emot besökande hästar, efterfråga hälsostatus (så kallad hästägareförsäkran). Se till att ha goda smittskyddsrutiner så att besökande hästar inte kommer i kontakt med de egna hästarna.
Källa: SVA