Foto: Charlotte Pettersson, SVT

Svår arbetskraftsbrist att vänta i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte råd att vänta. Framtida pensionsavgångar gör att det är bråttom att få ut folk i arbete och se till att så många som möjligt får en gymnasieutbildning. Det menar arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist.

– Jag har en lätt skräck för det som kommer hända i Sverige.

Under tisdagen samlades representanter från Falu och Borlänge kommun för att diskutera kompetensförsörjning i framtiden. Jan Sundqvist var en av de som var med.

– Även om vi räknar in de som kommit till Sverige de senaste åren så räcker det inte till för att möta arbetsgivarnas efterfrågan på arbetskraft, sa Jan Sundqvist.

Skräddarsyr utbildningar

Några av de företag som genomfört så kallade jobbspår berättade om sina erfarenheter av dessa. Vuxenutbildningen i Falun skräddarsyr utbildning utifrån arbetsgivares specifika kompetensbehov och det handlar om från några veckor till några månader.

– Vi kommer behöva tänka om lite som arbetsgivare också och titta på nya möjligheter att skaffa personal, säger Jörgen Svahn som är planeringschef vid Orkla i Falun. Där fick fyra personer av åtta som deltog anställning efter ett jobbspår.

Arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist berättar mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.