En delad bild som visar två scener relaterade till konståkning. Till vänster sitter konståkerskan Frida Bald på en bänk och knyter sina skridskor, omgiven av utrustning och kläder. Den högra delen av bilden visar konståkaren Tilde Bolinder som står mot en vit vägg, iförd en mörk jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stress och svårt att få skjuts – så påverkar tidiga träningstider konståkare i Falun. Foto: Alva Folkesson/SVT

Svårt för konståkare att få attraktiva träningstider: ”Stress och skaderisk ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Flera konståkningsklubbar i landet har problem med att få de träningstider de önskar. Det kan vara svårt för åkarna att få ihop fritid och skola, och för föräldrar innebär det ofta att de behöver gå från jobbet för att skjutsa sina barn.

– Det blir stressigt att hinna äta mellis och byta om, säger Tilde Bolinder från Falun.

Konståkningsförbundet ser att många klubbar har problem att få träningar på de mest attraktiva tiderna, efter klockan 17.

– Det är en utmaning för våra föreningar att få till tillräckligt med istid för att kunna tillhandahålla en bra verksamhet för alla nivåer säger Anna Lundström Sundkvist, utbildnings- och kommunikationsansvarig på Svenska konståkningsförbundet.

Klubbar i Dalarna gått samman

I Falun och Borlänge ser klubbarna tydliga problem med att få ihop träningstider, särskilt för de som vill satsa på sporten och behöver träna flera gånger i veckan. Därför har klubbarna gått ihop för att bland annat kunna erbjuda åkare i Falun, Borlänge och Säter tillräckligt med träningstimmar på is. Trots det har många åkare svårt att få balans i sin vardag, då träningarna ofta ligger tidigt på eftermiddagen.

– Totalt sett finns det istider men de ligger inte optimalt tidsmässigt. Det är träningstider samtidigt i olika ishallar så vi kan inte utnyttja dem till fullo, säger Johan Morelius som är pappa till en av åkarna i Säter.

Tider fördelas olika i olika kommuner. I Borlänge har hockeyn fler utövare och därför får de fler attraktiva tider.

– Vi försöker göra det så rättvist som möjligt. Men sen får man ha med sig att konståkningsklubben är hälften så stor som den stora hockeyföreningen. Den förening som har störst verksamhet kommer ha mer bokningar eftersom de har ett större behov, säger Jennie Forsberg på Borlänge kommun.

Ingen hemmatävling senaste åren

I Falun har de på senare år förlorat allt fler av de senare träningstiderna och konståkarna har inte heller kunnat ha en enda hemmatävling under de senaste två åren, trots önskemål från klubben.

– Vi vill erbjuda hemmatävlingar, men det har vi inte kunnat göra i Falun. Vi har ansökt om att få tävla men vi har inte fått tillgång till is, säger Karin Andersen Lindström, ordförande i Falu- och Borlänge konståkningsklubb.

”Gäller för oss att bli bättre”

Hélene Burmeister, tillförordnad sektionschef på idrott- och föreningsstöd i Falun medger problemet:

– Det gäller för oss att bli bättre. Vi kommer säkerställa att det blir möjligt att planera in tävlingar på ett bättre sätt än det har varit, säger hon.

I Falun har också ett medborgarförslag lämnats till kommunen med önskemål om en mer jämställd fördelning av kommunens isytor.

En delad bild med tre sektioner. Den första sektionen visar Hélene Burmeister i en mörk jacka och lila halsduk utomhus. Den andra sektionen visar en närbild av ett par konståkningsskor där en person knyter skosnörena. Den tredje sektionen visar Karin Andersen Lindström i en blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tänker konståkningsklubbens ordförande i Falun och Borlänge om problematiken med tidiga träningstider – och så jobbar Falu kommun jobbar för att förbättra situationen med obekväma träningstider. Foto: Alva Folkesson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.