Risken är stor att okontrollerat kött kommer ut i affärer och restauranger.
Alexandra Rahm drar några kraftiga tag med borsten på ett ungt ponnysto. Hästen hamnade i stallet i Forsa utanför Hudiksvall för några veckor sedan. En man hade då kommit till en lokal slaktare och erbjudit hästen, som han ville skulle slaktas utan papper och utan rapport till myndigheterna.
– Vi fick tips om att hon skulle svartslaktas så vi hörde av oss till den som ville slakta den och erbjöd slaktpriset och lite till, säger Alexandra Rahm. Mannen sa dessutom att han kunde få tag på hur många andra hästar som helst att slakta.
Tusentals saknas i statistiken
Katniss, som hästen döptes till, räddades från att bli en av många hästar som slaktas svart i Sverige. Enligt en undersökning som Jordbruksverket gjort tillsammans med Hästnäringens nationella stiftelse, NHS dör omkring 20.000 hästar om året i landet. Tusentals av dem saknas i den officiella statistiken, och rapporteras varken som slaktade, begravda eller brända.
Vissa hästar antas ägarna begrava hemma utan tillstånd, andra hamnar på en svart marknad.
– Vi vet att en del förs utomlands för slakt där man får mycket mer pengar för hästkött. Men ännu fler slaktas svart här i Sverige, säger hästveterinären Ewamari Lewin, som representerar Sveriges veterinärförbund i Jordbruksverkets referensgrupp för hästfrågor.
Säljs till restauranger
SVT träffar också Tommy Dalberg, som är nödslaktare och avlivar hästar på plats i Stockholmstrakten.
– Minst en gång i månaden får jag själv eller hästägare jag känner propåer från folk som vill köpa kropparna. Men det är ju förbjudet, de måste jag ta till destruktion.
– Vad ska de ha kropparna till?
– Filé och entrecôte är lätt att sälja till restauranger, resten mals ner till köttfärs. Så länge det finns pengar i det här skor sig folk på det, det är fruktansvärt, säger Tommy Dalberg.
Samtidigt är det dyrt att göra sig av med en häst om man inte vill lämna den på slakt, i genomsnitt kostar det 6.000-7.000 kronor att lämna kroppen till destruktion tex. Och en häst som slaktas den lagliga vägen får hästägaren runt en tusenlapp eller lite mer för.
– Så en del tar chansen och tjänar några tusen extra på en svartslakt, i stället för att betala för att bli av med kroppen.
Riskerar hamna i livsmedel
Sedan några år tillbaka ska alla hästar i EU ha ett hästpass, som ska säkerställa hästens identitet och se till att inte sjukdomar eller läkemedel hamnar i våra livsmedel. Enligt många som SVT pratat med förekommer både slarv med hästpassen, både från hästägares och veterinärers sida, och också medvetet fusk. Och vid svartslakt ställs få frågor.
– Utan fungerande hästpass kan det vara en ren fara för folkhälsan, säger veterinär Ewamari Lewin. Vi riskerar att få antibiotikaresistens och att få i oss salmonella eller andra bakterier.
Alexandra Rahm har själv aldrig skickat någon av sina hästar på slakt. Hon äter inte heller hästkött, av känslomässiga skäl.
– Jag respekterar att andra gör det, men då måste de ju kunna veta var hästarna kommer ifrån och att de är ok. Vi som tävlar med hästar pumpar i dem en massa antibiotika och annat, och finns det då inte ordentlig koll kan man ju få i sig vad som helst.