Ett av Sveriges sämsta reningsverk läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverket i Tandådalen i västra Sälenfjällen som pekats ut som ett av Sveriges sämsta reningsverk, stängs. I stället kommer allt avlopp i fjällområdet att pumpas österut till Dalälven där reningskraven inte är lika hårda.

För det kommunala avfallsbolaget Vamas, Vatten och avfall i Malung-Sälens kommun, väntade investeringar i verket på närmare 80 miljoner kronor för att uppfylla de hårt ställda miljökraven i de västra delarna av Sälenfjällen.

Nu har bolaget beslutat att istället helt stänga reningsverket i Tandådalen och istället pumpa över allt avlopp på fjället till verket vid Sälfjället i den östra delen av området där miljökraven inte är lika hårda.

Så görs redan i dag, men nu blir det alltså en permanent lösning.

Kostsam rening undviks

Kommunen vinner alltså tid, men också pengar.

I Tandådalen där vattnet rinner västerut via Tandån, hade det krävts kostsam rening av kväve i avloppsvattnet – det behövs inte i dag vid Sälfjället där vattnet rinner ut österut vidare i Dalälven.

Alltså, på kort sikt en besparing på 80 miljoner kronor men också fortsatt ökade kväveutsläpp i Östersjön.

 – Så kan man se det. Men jag tycker att problemen med kväve är värre i Östersjön än i Västerhavet och det kan ju hända att myndigheterna kommer på samma tanke. Därför gäller det nog att planera för det framöver, säger Kurt Podgorski (S).

I dag krävs kväverening för reningsverk som har sitt utlopp längs Västkusten där vattnet i Tandån hamnar. Däremot krävs inte det för reningsverk som har utloppet i norra delen av Östersjön där Dalälven mynnar ut.

Dyra satsningar väntas ändå

Men kväverening kan alltså på sikt krävas också österut och därför väntar nu ändå troligen dyra satsningar på rening av kväve också vid reningsverket i Sälfjället, även om det inte behövs just i dag.

Utbyggnaden i Sälenfjällen slår i avloppstaket kanske redan om sju år. Senast då måste reningsverket där också vara utbyggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.