En svetsarelev sitter med skyddsutrustning på

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träffa William Lundberg, en av eleverna på Karlfeldtsgymnasiet, som har säkrat jobb redan ett år innan studenten. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Svetsareleven William i Avesta har säkrat jobb ett helt år innan studenten

Uppdaterad
Publicerad

William har ett helt år kvar till studenten, men har redan säkrat fast jobb som svetsare.

– Det känns kul, det finns mycket jobb, säger William Lundberg som går andra året på Industritekniska programmet i Avesta.

Hans bild rimmar bra med Arbetsförmedlingens yrkesbarometer. De spår nämligen att de som läst till vårdyrken som undersköterska eller tekniska yrken som svetsare ser ut att ha goda möjligheter att hitta jobb. Efterfrågan på arbetskraft väntas också öka inom de här kategorierna på fem års sikt.

Flera som säkrat jobb

Det märks väldigt tydligt även bland avgångseleverna på Industritekniska programmet på Karlfeldsgymnasiet i Avesta där William går.

– Det är flera härifrån som hade säkrat jobb redan innan jul, säger Mattias Öberg som är ansvarig för industritekniska programmet på Karlfeldtsgymnasiet i Avesta.

Färre unga arbetslösa i Dalarna

Ungdomsarbetslösheten ökar sett till hela landet i maj jämfört med samma månad förra året, men i Dalarna minskade den. Här var 812 personer mellan 18-24 år inskrivna som arbetslösa 2023. I år var motsvarande siffra 734. En minskning med 9,6 procent.

Hör vad William säger om att redan ha säkrat jobb och hur biträdande rektorn Mattias Öberg ser på den arbetsmarknad som väntar de som pluggat industritekniska utbildningar på Karlfeldtsgymnasiet.

Andra yrken med goda jobbmöjligheter i Dalarna

Kock

Arbetsterapeut

Fysioterapeut

Grundutbildade sjuksköterskor

Tandläkare

Röntgensjuksköterskor

Psykoterapeut

Undersköterskor

Svetsare

Lärare förskola/grundskola

Bussförare

Civilingenjör elektroteknik/maskinteknik

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.