en reporter framför en loppisskylt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Egen loppisförsäljning hemma eller mitt på torget? Se reportern förklara vad som gäller för olika platser om man vill anordna loppis. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

SVT förklarar: Det här gäller när du vill arrangera loppis

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är här och med det även loppmarknaderna, där folk säljer av gammalt som sedan får nytt liv. Men vad gäller egentligen när man vill arrangera en loppis? SVT ger dig koll.

I Kniva i Falu kommun har man nyligen haft en byloppis med många besökare. Loppisarrangören Emelie Langer Strömberg berättar att det tog ett par månader innan hon fick polistillståndet.

– Det är jätteviktigt att man söker tillstånd, för säkerheten går ju först. Det handlar till exempel om att räddningstjänsten ska kunna komma förbi om någonting händer i byn, säger Emelie Langer Strömberg.

Här ger loppisarrangören Emelie tips inför loppisrundan.

”Ingen direkt aktiv tillsyn”

Idag krävs det alltid tillstånd från polisen för att kunna arrangera en loppis där flera försäljare är delaktiga. Polisen gör dock inga kontroller på att reglerna följs vid till exempel byloppisar.

– Polisen gör ingen direkt aktiv tillsyn av loppisar, säger Gabriel Henning, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.