Laura Sipilä programleder SVT:s sändning från SM i abborre som avgörs på Siljan under lördagen. Foto: SVT

SVT sänder 9 timmar Abborre-SM från Siljan – så kan tittare vara med och fiska

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen avgörs SM i abborrfiske på Siljan. 25 lag är anmälda och längst abborrefångst totalt vinner. I år kan tittarna följa dramatiken hemma från soffan och också vara med och fiska själva via två finska komiker och DUO-appen.

De som har sett ”Den stora älgvandringen” kommer delvis att känna igen sig. Från klockan 8 till klockan 13 kommer det gå att följa tävlingen med hjälp av stationära robotkameror.

– Arrangörerna tror att de flesta kommer att sätta kurs mot Byrviken som ligger rakt över från Leksands sommarland. Den viken kommer vi att ha täckt med robotkameror och så har vi på några andra ställen som vi tror på, säger Anna Snäll, producent för ”Abborrmästarna”.

Finska komiker ska lyda tittarnas önskan

Efter klockan 13 växlar sändningen upp då de två finska komikerna Stan Saanila och Ilari Johansson sjösätter sin båt. Deras äventyr kommer att styras av tittarna som via DUO-appen bestämmer var de ska fiska och vilka beten de ska använda.

Vid 14.30 går studion live med programledare och experten Mikko Seppänen som ska lära tittarna allt om hur man överlistar en abborre på bästa sätt. Sändningen är mestadels på finska men det kommer att textas i efterhand.

Oron för dimman

– Det jag oroar mig för nu är den här dimman, det var jättemycket i morse och det hade vi inte riktigt räknat med. Men vi kommer att ha monterade kameror i ett par av de tävlande båtarna också och då kommer man ju se när de får fisk, säger Anna Snäll.

När tävlingen avslutas klockan 16 återvänder de tävlande till land och sedan läggs den totala längden fångad abborre ihop för att kora en vinnare runt klockan 17.

Svenska Mästerskapen i Abborrfiske avgörs på sjön Siljan i Dalarna. SVT sänder direkt. I vår studio kommenterar programledaren Laura Sipilä och experten Mikko Seppänen fisket. – Avsnitt 1

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittar du sändningen på SVT Play. Foto: Anders Strömquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.