Hela listan finner ni längst ned i artikeln. Foto: TT

Träffa barnbarnen och besöka butiker – detta gäller för dig som vaccinerats

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att nya anpassingar gäller för personer som vaccinerats mot covid-19. Vi har hela listan, uppdaterad 2021-04-29.

Längtat efter att få träffa barnbarnen och besöka butiker? Nu uppdaterar Folkhälsomyndigheten anpassningar för personer som fått sin första dos vaccin.

Du kan till exempel träffa barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de är friska. Men fortfarande ligger uppmaningen att fortsatt begränsa nya kontakter och i första hand umgås utomhus.

Coronaviruset i Dalarna

Du kan till exempel börja röra dig i mer offentliga miljöer och besöka butiker, men fortsatt att undvika platser där det kan vara trängsel.

Men fortsatt råder uppmaningarna stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och att hålla avstånd. Men givetvis också testa dig vid symtom.

Rapporter om att vaccinerade inte uppför sig

Vid onsdagens presskonferens menade smittskyddsläkaren Anders Lindblom att han känner sig bekymrad över att informationen till de vaccinerade kan ha varit dålig och att det nu ska ses över. Han såg också risker med att de vaccinerade uppför sig ”lite hur som helst”

– I nuläget när vi har en hög smittspridning, då kan man själv föra smittan vidare. När vi får ned smittspridningen och alla är vaccinerade med två doser, så kommer vi att komma till ett annat läge. Men vi får vänta tills dess, sa smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Hela listan på vad som gäller för dig som vaccinerats finner ni här under.

Här är hela listan, uppdaterad 2021-04-29

Detta gäller för dig som fått första dosen vaccin och där tre veckor gått sedan vaccinationstillfället:

  • Du kan träffa barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd (om de är friska) men begränsa nya kontakter och umgås i första hand utomhus.
  • Du kan träffa personer från några olika hushåll, även inomhus (om de är friska) men begränsa nya kontakter och umgås i första hand utomhus.
  • Du kan börja röra dig lite mer i offentliga miljöer, exempelvis göra besök i butiker men fortsätt att undvika platser där det råder trängsel.
  • Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna, håll avstånd och testa dig vid symtom.
  • Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

För personer som vaccinerats så har nu kroppen utvecklat ett gott skydd redan efter en dos. Trots detta är det ändå av yttersta vikt att du vaccinerar dig med den andra dosen.

Detta gäller för en vaccinerad person som är hushållskontakt eller nära kontakt till ett indexfall (alltså det första observerade fallet)

  • Man kan tillåtas arbeta på plats, om man inte kan arbeta hemma.
  • Man behöver inte testa sig (om man inte får symptom).

I Dalarna rekommenderar Smittskyddsenheten att undantag görs för personal inom vård- och omsorg. Skälet är att smittspridningen i länet i nuläget är stor och att vi vill minimera risken för smittspridning i vård och omsorg.

Det innebär att vaccinerad personal inom vård och omsorg, som är nära kontakt eller hushållskontakt till en person med covid-19, uppmanas att göra precis som ovaccinerade hushållskontakter, dvs stanna hemma från arbetet och testa sig.

Anpassningarna förutsätter att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd fortsatt följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet