Trafikverket kontrar med att erbjuda kommunen att bygga den nya vägbelysningen, trots att det är Trafikverkets väg. Foto: Anders Hansson

Trafikverket erbjuder kommunen att sätta upp belysning

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vägrar än så länge att återuppföra vägbelysning på väg 1000 i Hansjö i utkanten av Orsa efter de byggde gång- och cykelbana där, trots incidenter med bilar som varit uppe på gångbanan av misstag när de inte sett skillnad på vägbanorna. Men Trafikverket kontrar med att erbjuda kommunen att bygga den nya vägbelysningen, trots att det är Trafikverkets väg.

När nu byborna klagar över att mörkret brett ut sig och gör att det inte känns ett dugg säkrare att gå eller cykla längs vägen så kommer Trafikverket med ett erbjudande. Kommunen kan få tillstånd att sätta upp ny belysning längs Trafikverkets väg.

Kostnad i miljonklassen

Men Orsa kommun säger inte att de vill lägga över en miljon av kommuninvånarnas skattepengar på att höja säkerheten på en väg som inte ens är deras.

– Det är ju en allmän väg som tillhör Trafikverket, och det är de som ska sköta det som hör till vägen och det gör ju vägbelysning, säger Anneli Eriksson som är trafikingenjör på Orsa kommun.

Hårt trafikerad väg

Anneli Eriksson understryker att det här är en vägsträcka som är hårt trafikerad, dels av boende i området, dels av turister till skidanläggningen och rovdjursparken i Grönklitt, och dessutom med mycket tung trafik som tex timmerbilar. Kommunen betraktar den obelysta G/C-vägen som ett säkerhetsproblem och har upprepade gånger krävt av Trafikverket att de ska sätta upp belysning igen på sträckan. Och kommunen fortsätter att kräva det vid varje kontakt med Trafikverket.

Billigare utan belysning

– Vi kan bygga mycket mer cykelvägar om vi låter bli att sätta upp belysning, säger Christina Hjorth på Trafikverket. Och det är själva separationen av bilar och oskyddade trafikanter som är säkerhetsvinsten, även om mörkret kan ge en osäkerhetskänsla.

– Men att bilar kommit upp på gångbanan är förstås inte bra, säger Trafikverkets Christina Hjorth. Vi får titta på det här – om det händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.