• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trängsletbranden startade sannolikt av ett blixnedslag den 12 juli. Foto: Räddningstjänsten

Trängsletbranden dag för dag

Uppdaterad
Publicerad

Bekämpningen av den stora skogsbranden vid Trängslet i Älvdalen fortsätter. Här har vi sammanställt en tidslinje där du kan följa hela brandförloppet från starten den 12 juli fram till i dag.

Torsdag 12 juli

Flera skogsbränder startar på olika platser i Älvdalens kommun och runt om i länet. Orsaken till bränderna är sannolikt blixtnedslag. En av bränderna lokaliseras till skjutfältet i Trängslet. Den största branden uppges vara 50 gånger 50 meter stor och belägen söder om Brunnåsen, nära Trängslet i Älvdalens kommun. Samtliga bränder är under kontroll trots svårigheter med besvärlig terräng.

Skogsbranden i Trängslet

Fredag 13 juli

Branden vid militärområdet i Trängslet blossar upp på nytt under morgonen och upptar nu en yta på 150 gånger 150 meter. Mora brandkårs räddningschef Johan Szymanski meddelar att det inte finns någon spridningsrisk och att branden är under kontroll. En av försvarsmaktens helikoptrar kallas in för att underlätta släckningsarbetet då det är långt till vatten.

Mot kvällen förändras läget. Branden tar ny fart och sprider sig snabbt till en yta på 500 gånger 500 meter. Brandmän från flera stationer kallas in tillsammans med personal från hemvärnet och försvaret.

Lördag 14 juli

Under natten tar brandmän från fem brandstationer tillsammans med personal från försvaret, Fortifikationsverket och hemvärnet åter kontroll över branden och ringar in det 800 gånger 700 meter stora brandområdet.

Söndag 15 juli

Det inkommer flera larm om skogsbränder i länet under dagen. Vid 13-tiden blossar branden vid militärområdet upp igen. Elden sprider sig från trädtopp till trädtopp och vid 17.30 är situationen utom kontroll.

– Det går inte bra. Vi har fått in en helikopter och väntar på en till senare ikväll. Men redan nu planerar vi för insatser i tre dygn framöver, säger Mora brandkårs räddningschef Johan Szymanski.

Szymanski meddelar att man hoppas på hjälp från utlandet genom MSB.

Måndag 16 juli

Vid 00.30-tiden kompliceras släckningsarbetet när brandkåren får kännedom om att det branddrabbade området är ett så kallat målområde för artelleri. Det innebär att det kan finnas grovkalibrig, odetonerad, ammunition på platsen. Området utryms omedelbart med ett riskavstånd på 600 meter.

Alla markinsatser avbryts och branden brinner okontrollerat. Nästan två gånger två kilometer står i lågor och vädret beskrivs av Johan Szymanski som ”värsta tänkbara” med temperaturer på 30 grader, extremt låg luftfuktighet och kraftiga byvindar.

På eftermiddagen utfärdas ett första viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där alla som befinner sig inom skjutområdet uppmanas att utrymma.

Tisdag 17 juli

Det råder fortsatt explosionsrisk vid skjutfältet. Släckningsarbetet återupptas med målet att begränsa spridningen. Det blåser mindre och läget förbättras. Helikoptrar vattenbombar det två gånger tre kilometer stora brandområdet.

Onsdag 18 juli

Efter en relativt lugn natt meddelar brandkåren att man förväntar sig en besvärlig dag med mycket blåst. Branden sprider sig mot bebyggelse i nordväst och ett nytt VMA går ut där boende uppmanas lämna området. Polisen kallas in för att säkerställa utrymningen av de cirka 40 berörda fastigheterna.

Det beslutas om att brandflygen från Italien inte skickas till Trängslet. De skickas istället till skogsbränder i Härjedalen, Jämtland, och Hälsingland där läget är mer akut.

Brandytan bedöms vara runt fem gånger sex kilometer.

Torsdag 19 juli

Förstärkning anländer från Jönköpings län. Utöver dem är styrkor från Stockholm, Mälardalen, Småland, Värmland, Gotland och grannkommunerna på plats.

Läget bedöms som fortsatt kritiskt.

Under en flygning upptäcker man att en granat har detonerat i en kraftig explotion. Det framkommer senare att explosionen inträffat under onsdagskvällen.

Svalare temperaturer, högre luftfuktighet, mindre blåst och mer personal gör läget mer hoppfullt än tidigare.

På kvällen avbryts vattenbombningen över militärområdet på grund av den explosionsrisk som uppstått av de höga temperaturerna.

Fredag 20 juli

Vattenbombningen återupptas av helikoptrar med splitterskydd. Totalt vattenbombar fyra helikoptrar brandområdet. På marken jobbar runt 40-50 personer och väster om brandområdet kör bandvagnar ner myrmarken så att vatten pressas upp och bildar ”kanaler” för att stoppa elden.

Det finns återigen en oro över att vädret ska ställa till det, men det blir istället gynnsamma förhållanden. Man kan, istället för att släcka akut, planera strategiskt genom att förbereda sig på eventuella vindriktningsbyten.

Under kvällen meddelar räddningsledare Johan Szymanski att boende i området mellan Trängslets skjutfält och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget kan återvända hem. ”En bra dag för räddningsledningen”, skrev han.

Lördag 21 juli

Räddningstjänsten vittnar om en lugn natt. Även om räddningspersonalen kan jobba enligt plan är läget fortsatt ansträngt och branden på skjutfältet kan ännu inte bekämpas på grund av explosionsrisken.

Nu jobbar man även med att göra en begränsningslinje för att branden inte ska sprida sig från målområdet, om vinden skulle vända. Där har man dragit brandslang längs hela begränsningslinjen, som är flera mil lång, och ur en bäck pumpas hela sex kubikmeter vatten upp varje minut.

Söndag 22 juli

En lugnare natt för brandbekämparna med mindre bränder som blossar upp i det östra brandområdet. Under natten styr hjälp från Tyskland till Älvdalen.

Försvaret genomför ett byte av helikoptrar. Black hawk-helikoptrarna blir avlösta av de nya Hkp14F, det vill säga Airbus NH90. Med dem följer också nya och utvilade helikopterbesättningar.

Alla tillfartsvägar in till Trängslets skjutfält stängs av för allmänheten för att kunna upprätthålla en bra säkerhet för allmänhet och personal som jobbar i området.

Det beslutas även att en skyddsavbränning ska ske. Bränningen är på en yta av 800 hektar och blir därmed den största i Sveriges moderna historia.

Under kvällen omringades räddningspersonal av branden och fick räddas med helikopter.

Måndag 23 juli

De italienska brandflygen kom till Trängslet. Det första planet anlände under förmiddagen och började vattenbomba området. Ett plan från Frankrike var också på plats.

Räddningstjänsten planerar att lägga ut snö som begränsningslinjer för att stoppa spridningen. – Det här är en ovanlig brand som kräver ovanliga lösningare, säger Johan Szymanski.

Räddningstjänsten meddelar att släckningsarbetet har gått bra under dagen, både från luften och på marken. Även skyddsbränningen har gått bra.

Tisdag 24 juli

Räddningstjänstens planer på att lägga ut snö vid begränsningslinjerna för att hindra brandens spridning pausas för tillfället. Anledningen är att det bara finns en väg in i brandområdet och den måste i nuläget prioriteras för personalen.

Räddningschefen Johan Szymanski vittnar om en stökig dag i Trängslet. Vattenkällorna håller på att sina och flera bränder inom området blossade upp igen.

Strax innan halv åtta hoppade branden över en av begränsningslinjerna och sprider sig. Fyra brandflyg har kallats in till förstärkning.

Onsdag 25 juli

Under onsdagen vidtog räddningschef Johan Szymanski en unik åtgärd för att kunna bekämpa branden vid Trängslet. Försvarets JAS 39 Gripen släppte en bomb över brandområdet för att släcka branden.

Bombningen är ett försök att få bort syret från branden, vilket enbart är en möjlighet eftersom branden är på ett militärt skjutfält, enligt Szymanski.

Under dagen nåddes räddningsjänsten av informationen om att ytterligare en granat har detonerat på skjutfältet under natten. Dessutom hoppade branden över en av begränsninglinjerna under eftermiddagen, men kunde bekämpas under kvällen.

Torsdag 26 juli

Under torsdagen fanns det en ökad spridningsrisk i det sydvästra brandområdet men räddningstjänsten lyckades med omkring 230 personer, nio helikoptrar och två brandflyg hålla branden inom begränsningslinjerna utan några större problem.

Under dagen började planeringen inför helgens svårare väderförhållanden: Under lördagen väntas åska och byvind och det kan enligt räddningstjänsten bli ”lite av en ödesdag”.

Fredag 27 juli

Under fredagen lyckades fortfarande räddningstjänsten hålla branden inom begränsningslinjerna och helikoptrarna arbetade intensivt under dagen.

Förberedelserna inför lördagens svåra väderförhållanden fortsatte, bland annat genom att begränsningslinjerna förstärktes.

Lördag 28 juli

Ett åskoväder drar som befarat in över området, men det får inte någon större påverkan. Begränsningslinjerna hålls och man lyckas förhindra spridning av branden. Arbetet flyter helt enkelt på enligt plan. En del regn faller över området vilket underlättare släckningsarbetet.

Söndag 29 juli

Det fortsatte regna under dagen och var enbart pyrbränder i marken. Under dagen påbörjades eftersläckningsarbetet och brandområdet började lämnas över till Fortifikationsverket för fortsatt bevakning. Allmänheten fick från och med söndagen återigen vistas på de delar av skjutfältet som inte drabbats av branden.

Måndag 30 juli

Räddningstjänsten meddelar att eftersläckningsarbetet går enligt plan. Under dagen lämnade de tyska brandmännen Dalarna för att börja sin resa hemåt. Längs vägen blev det hurrarop och hyllningar och när de passerade Rättvik, mitt under Classic Car Week, så blev det stor uppståndelse.

Tisdag 31 juli

Fortifikationsverkets Generaldirektör Maria Bredberg Pettersson var på plats i Trängslet för att få en överblick över området och en första sektion av området togs över av Fortifikationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet