Kenneth Willman sitter i en fåtölj framför ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kenneth Willman berätta om hur det påverkar honom att behöva vänta så länge på att få en hörapparat, och hör Linus Nielsen på Dalarnas hjälpmedelscenter berätta mer om orsakerna till att kötiderna blivit så långa. Foto: Karin Lindh/SVT

Trots ökad risk för demens – kö till hörapparat på över ett år i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

Av landets 21 regioner har 12 väntetider på ett år eller mer för utprovning av hörapparater, visar en undersökning som Hörselskadades riksförbund har gjort. Kenneth Willman i Borlänge har väntat sedan oktober förra året och fick nyligen veta att han tidigast får hjälp våren 2025.

– Jag har redan börjat dra mig undan, för jag vill inte utsätta mig och andra för att man inte hör vad som sägs, säger han.

Just nu är kötiderna för utprovning av hörapparater de längsta på nästan 25 år, larmar Hörselskadades riksförbund (HRF) som kartlagt regionernas väntetider. Tolv av landets 21 regioner har väntetider på ett år eller mer – långt över den lagstadgade vårdgarantin på 90 dagar. Värst är det i Norrbotten, där vissa patienter kan behöva vänta i uppemot tre år.

– Jag skulle vilja säga att det är kris i landet inom hörselvården, säger Ulf Olsson, som är ordförande för HRF.

Ulf Olsson menar att situationen beror på att hörselvården under lång tid varit lågt prioriterad, samtidigt som allt fler söker vård.

– Förutom äldre ser vi också att allt fler yngre personer vill gå till hörselvården. Det tycker vi är jättepositivt, men det leder också till en ökad press.

Koppling till demens

Hörseln har stor inverkan på hälsan. Flera studier visar att obehandlad hörselnedsättning kan kopplas till försämrad livskvalitet, isolering, samt ökad risk för depression och demens.

Vetskapen om detta gör Kenneth Willman i Borlänge extra upprörd.

– Utifrån den aspekten blir jag förbannad. Här vet man allt det här, och ändå är väntetiden så lång, säger han.

Oväntat högt inflöde av remisser

Linus Nielsen är tillförordnad förvaltningschef för Dalarnas hjälpmedelscenter. Enligt honom beror regionens långa väntetider delvis på att inflödet av nya remisser ökat oväntat mycket.

– Sedan ett år tillbaka har vi omkring 200 per månad. Vi har inte varit beredda på det, säger han, och berättar att regionen nu analyserar situationen och arbetar med olika åtgärder för att korta väntetiderna.

Patienter som inte får vård i tid har rätt att söka vård i en annan region. Förra året gjorde tusentals som väntade på utprovning av hörapparat det. Många söker sig till Stockholm där väntetiden är mellan noll och tre månader. Kenneth Willman säger att det lutar åt det alternativet nu, trots att det troligen kommer innebära flera resor.

– Jag kan inte bara sitta still här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.