– Det här är bra för folk i Malung, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S)
Det är helt tyst och stilla och stängt i dag på Byråsens alpina anläggning i Malung. Skidbacken har länge varit hotad och är helt beroende av kommunalt stöd.
Förra året kunde anläggningen hålla öppet med hjälp av ett stöd till den lokala alpina föreningen som drev Byråsen då. Men i år har kultur- och fritidsnämnden tvekat till att stötta föreningen. Först ville nämnden ha garantier från kommunstyrelsen att den skulle slippa årets sparkrav. Och efter många tveksamheter så har nu kommunledningen beslutat att göra en storsatsning på skidanläggningen.
Föreningen som driver Byråsen får nu totalt 1,2 kommunala miljoner under de tre åren framöver – 400.000 kronor om året. Satsningen görs trots kommunens dåliga ekonomi med både skattehöjning i år och stenhårda sparkrav. Centerpartiet och liberalerna protesterade mot beslutet.
– Det här är en prioritering och bedömning att det är bra för folk i Malung som trots allt är största tätorten i kommunen. Det är inga ambitioner att tävla med Sälen men många familjer kanske inte åker upp till Kläppen, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).
Mindre än fem mil från centrala Malung ligger Kläppens kommersiella skidanläggning – en av de största i landet och en av de fem anläggningarna i Sälen som utgör Skandinaviens största alpina skidområde. Beslutet att ändå satsa kommunala pengar på den lilla skidbacken i centrala Malung togs alltså trots en del politiska protester.
– Det är klart att det är funderingar. Vi ska ju hålla i pengarna men det är en avvägning vad som kan höja attraktiviteten för kommuen. Skolan har också nytta av Byråsen, säger Kurt Podgorski (S).
Hela Malung-Sälens kommun genomgår nu ett ordentligt stålbad med stora besparingar överallt.
Redan innan beslutet om Byråsen fanns ett krav på kultur- och fritidsnämnden att det skulle sparas en miljon kronor om året på såna här föreningsbidrag. I dag uppgår föreningsbidragen i kommunen till knappt fem miljoner kronor – alltså skulle en femtedel sparas.
Istället gjordes nu alltså en extra satsning på den alpina klubben. Kultur- och fritidsnämnden får skjuta upp sparkravet enligt beslutet i kommunstyrelsen.
Det här betyder att andra föreningar i kommunen kan vänta sig ännu mindre pengar än det var tänkt framöver. Och det betyder också att föreningen bakom Byråsen framöver får tio procent av alla kommunala föreningsstöd som delas ut i kommunen.
– Det här är ett politiskt ställningstagande. Vi får ta ansvar för det här. Vi hoppas att vi tänkt rätt och har vi inte gjort det får vi göra om det om några år, säger Kurt Podgorski (S).