Malin Perjans och Åsa Olsson bor grannar med varandra och har båda växt upp i Västerby och själva gått på skolan. Nu har de sina egna barn där.
– Det känns tryggt att det bara är gång- och cykelavstånd, säger Malin Perjans.
Oklart var partierna står
Framtiden för skolan har varit på tapeten länge. I december 2021 presenterades en utredning med tre alternativ: Renovering, nybygge eller nedläggning. Men flera partier kan så här innan valet inte ge några besked om var de står när det gäller skolans framtid.
Det kanske helt enkelt är så att det här är en fråga partierna helst inte tar i en valrörelse?
– Men det är ju det de har betalt för och det är ju det förtroendet som vi ger våra politiker, att styra och ta beslut. Även om det är obekväma beslut så förlitar vi oss ju på att det ska vara vettiga beslut så det tycker jag att vi kan förvänta oss, säger Åsa Olsson.
I klippet: ”Tryggt för barn i lägre åldrar” – flera föräldrar i Västerby vill ha skolan kvar.
Renovering, nybygge eller nedläggning:
En renovering av Västerby skola skulle kosta cirka 38 miljoner, vilket med en avskrivningstid på 25 år blir cirka 50 miljoner kronor inklusive kapitalkostnader. Alternativet skulle innebära att skolans årshyra ökar med 1,7 miljoner kronor till 3,1 miljoner kronor.
Eftersom skolans renoveringsbehov är så omfattande har man även tittat på vad en helt ny skola skulle kosta: ungefär 58 miljoner kronor. Med en avskrivningstid på 45 år innebär det en totalkostnad på cirka 91 miljoner kronor inklusive kapitalkostnader. Det skulle innebära en ny årshyra på 2,9 miljoner kronor, cirka 1,5 miljoner kronor högre än nuvarande hyra.
Nedläggningsalternativet motiveras bland annat med att det idag finns en överkapacitet på kommunens andra skolor; Samtliga elever på Västerby ryms på Stureskolan, Vikmanshyttan och Fyrklöverskolan. En nedläggning skulle innebära en total besparing på cirka 2,9 miljoner kronor per år.
Källa: Hedemora kommun.