I klippet hör du chefen för Orsa Grönklitt beskriva den nya trenden och får träffa en av besökarna. Foto: Anders Hansson, SVT

Turismen: Nära rekordsommar i Dalarna – rejäl ökning från förra året

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av besöksanläggningarna i Dalarna har så här långt haft en toppensommar med en stor ökning från förra året. Då var det förstås hårdare restriktioner på grund av pandemin, men årets sommar kan mäta sig även med somrarna före coronapandemin, enligt branschen.

– Vi har haft en väldigt, väldigt bra besökssommar så här långt, och det ser ut att forsätta, säger Johan Rosén, vd på Visit Dalarna, destinationsbolaget som ägs gemensamt av Dalarnas 15 kommuner.

Han bekräftar att årets säsong hittills varit utöver det vanliga.

– Det är något av en rekordsommar i Dalarna. Trycket är väldigt högt, säger Johan Rosén.

Siljansområdet lockar

Enligt Visit Dalarna har Siljansområdet lockat många, liksom norra Dalarna där fjällområdet har och har haft mycket besökare. Till och med på den nivån att det blivit ett bekymmer med slitaget på naturen på vissa särskilt känsliga platser som till exempel stigarna runt Sveriges högsta vattenfall i Njupeskär.

– Det gör att Visit Dalarna kommer att behöva jobba hårdare med hållbarheten i framtiden, säger Jonas Rosén.

Färre utlänningar men fler svenskar

Även andra delar av Dalarna har fått se många turister, framförallt svenska. Det handlar om Falu gruva och Carl Larsson-gården i Sundborn.

Många resmål har fått färre utländska turister än normalt både från kontinenten och från Norge, men det kompenseras till stor del av att fler svenskar.

– Tidigare har den största delen av gästnätterna varit utländska gäster, men det har ersatts med svenskar – med råge, säger anläggningschefen för Orsa Grönklitt, Johan Sares.

I klippet hör du anläggningschefen beskriva en ny trend bland semesterfirarna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.