Tre personer, två män och en kvinna, sitter vid ett bord och ska hålla i distanskurs via datorn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn Kerstin Erlandsson och kurslärarena Lawrence Dala och Marcellas Vlahakis berättar mer om den nya kursen. Foto: Charlotte Petersson/SVT

Unga ukrainares hälsa i fokus – Högskolan Dalarna startar ny distanskurs

Publicerad

Tillsammans med ukrainska universitet ska Högskolan Dalarna erbjuda olika seminarier och föreläsningar. Syftet är att utbilda läkare, psykologer och socionomer så att de kan hjälpa ungdomar och unga vuxna som påverkats av kriget bättre.

– Vi är jättestolta och det känns faktiskt att vi har fått det här förtroendet, säger Kerstin Erlandsson som är professor vid Högskolan Dalarna och projektledare.

Kursen är på temat sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Vilket tar upp hela livscykelperspektivet på bland annat sexualitet, fortplantning och människors rättigheter och könsidentiteter.

Kriget i Ukraina

– Man har sett att det är ett eftersatt ämne i Ukraina och universiteten ser det som oerhört viktigt att studenter och lärare får lära sig mer i ämnet.

Kursen är starten på ett långsiktigt arbete

Det är totalt 50 studenter och lärare från tre ukrainska universitet som deltar i kursen. Målet med kursen är att utbilda läkare, psykologer och socionomer så att de kan möta de specifika behoven hos ungdomar och unga vuxna som har påverkats av kriget.

– Kursen är bara början, de själva ser till exempel att ungdomsmottagningar kan starta.

Tabubelagda ämnen

Projektet finansieras med 1,5 miljoner kronor från Svenska Institutet och kursen pågår till november i höst.

– Det här är väldigt viktigt och det låter ukrainare börja prata om ämnen som tidigare kanske varit tabubelagda, säger Lawrence Daka som har studerat till läkare i Ukraina och nu deltar som lärare på kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet