– Kollektivtrafiken har en jättestor betydelse i ungas liv, säger Christina Nordmark som är ungdomsstrateg i Orsa kommun och på Region Dalarna.
Inkluderas inte
När Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, tittade på ungdomars levnadsvilkor i rapporten Fokus18 så framgick det att unga i städer har bättre förutsättningar för ett bra liv än vad unga i landsbygder och utsatta områden har. Jämte sämre tillgång till hälso- och sjukvård är kollektivtrafik och möjlighet att välja fritidsaktiviteter en av de centrala orsakerna till att unga på landsbygden inte känner sig inkluderade i samhället på samma sätt.
Tas ofta upp
Beskrivningen är något som ungdomsstrategen Christina Nordmark känner igen. När ungdomar får komma till tals under kommunernas demokratidagar och i enkätundersökningen Lupp, ett verktyg för att få kunskap om ungas situation, så finns alltid kollektivtrafiken med.
– Dels handlar det om hur bussarna går, finns det möjligheter att ta sig till och hem från aktiviteter? Och så är det en kostnadsfråga, man vill att kollektivtrafik ska vara gratis för unga.
Ökade möjligheter att delta
Ett högre biljettpris påverkar på så vis på möjligheterna för unga att delta i samhället.
– Det är klart att det har inverkan. Har man inte ekonomin, så blir priset en belastning och man kan inte delta i aktiviteter på samma sätt som andra, säger Christina Nordmark.
I klippet ovan förklarar Christina vilka som i första hand drabbas av höga biljettpriser