Uteslutna Benny Rosengren var portad från SD Avestas lokal

Uppdaterad
Publicerad

I höstas portades SD:s dåvarande toppnamn Benny Rosengren från partiets lokaler i Avesta. Enligt beslutet från styrelsen i Avesta var besöksförbudet nödvändigt ”för att inte föreningen skall falla sönder och valarbetet söndras”.

– Det är låg nivå, jättelåg nivå, säger Benny Rosengren.

Mejlet från gruppledaren och ordföranden för SD Avesta, Per-Ola Ahlström, till distriktsordföranden Rasmus Giertz är daterat den 28 oktober 2021. Styrelsen i Avesta har lyft frågan om att Benny Rosengren bör få besöksförbud eftersom han inte kommit överens med SD Avesta. För att ”säkra Avestas möjlighet till lugn och ro och koncentration på eget politiskt arbete ... så måste vi vidta några åtgärder för att inte föreningen skall falla sönder och valarbetet söndras” anges som skäl till beslutet.

– Det har sin början med att tidigare ordförande i SD Avesta har utsatts för en häxjakt. Hon fick inte ens ha nyckel till lokalen, man har gjort så att hon skulle få svårt att arbeta, säger Benny Rosengren som nu är politisk vilde och oppositionsråd.

Valet 2022 Avesta

Telefonsamtalet inledde konflikten

Benny Rosengren ska då ha ringt till SD Avesta och krävt att den dåvarande ordföranden skulle behandlas bättre. Det ska ha varit starten på ett händelseförlopp som ledde till att toppnamnet Benny Rosengren belades med besöksförbud av SD Avesta. Ett beslut som distriktsordförande Rasmus Giertz inte motsatte sig.

– Jag har aldrig hört talas om att något sådant ska ha hänt tidigare, att någon ska ha varit avstängd från någon lokal, säger Benny Rosengren.

SD Avesta vill inte kommentera

Gruppledare och nuvarande ordförande för SD Avesta är Per-Ola Ahlström men han hänvisar SVT Dalarnas frågor vidare till distriktsordförande Rasmus Giertz som i en skriftlig kommentar svarar:

”Benny Rosengren är sedan 14 februari utesluten ur Sverigedemokraterna. Hans ärende är därmed att betrakta som utagerat. I övrigt har vi ingen ytterligare kommentar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Avesta

Mer i ämnet