Under veckan pågår ”En vecka fri från våld” och kvinnojouren Kullan i Falun lyfter ämnet djur i våldsamma relationer och menar att djuren kan spela en avgörande roll för om kvinnan lämnar relationen eller inte.
– Vi möter kvinnor som inte vill åka till skyddat boende för att man inte vill lämna kvar djuret, säger Karin Lind Martinsen, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Kullan i Falun.
”Nina” föreläser om sin situation på torsdagen under temaveckan. Hon hade djur redan när hon och exsambon träffades. Under de år de var tillsammans innan de flyttade ihop beskriver ”Nina” honom som jättebra och att det inte var något problem med att hon hade djur.
– Men sen blev han svartsjuk på både mina djur och barn.
Efter en månad försökte hon få honom att flytta ut. Men han vägrade och situationen eskalerade, hon utsattes för misshandel och även djuren drabbades. Hon försökte vid flera tillfällen att få mannen att flytta.
”En jättesvår situation”
”Nina” hade under den här tiden hästar, hund, katter, kaniner och höns. Hon har vid ett tillfälle sagt nej till ett skyddat boende eftersom hon inte kunde lösa situationen för sina djur.
– Det är en jättesvår situation när man har en stor gård och djur. Det är inte så enkelt som det låter att bara åka. Första gången jag sattes i skyddat boende hade jag två timmar på mig att ordna för mig, barnen och djuren.
”Nina” betonar att hon mycket väl vet att hon i första hand måste ta hand om sig själv och barnen.
– Men djuren är ju också min tröst och glädje, att gå ifrån dom i en sådan här situation är inte lätt, varken ur ett praktiskt eller känslomässigt perspektiv.
”Rädsla för att han skadar djuren”
Det har nu blivit en tvångsbodelning och exsambon är dömd för bland annat misshandel och har i dag kontaktförbud.
– Men det har fortsatt hända saker efteråt som att eltrådar till hästarnas hage har klippts av så att de rymt.
”Nina” heter i verkligheten något annat och hennes röst är utbytt i inslaget.