Stina Munters (C), kommunalråd, föredetta skolchefen Marit Andersson och Lotten Kluck. Foto: SVT

Vansbro köper ut skolchefen – ”Handlar inte om några oegentligheter”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill ha en skolchef som går i takt med den politiska viljeinriktningen. Så kommenterar Vansbros kommunalråd, Stina Munters (C), beskedet att kommunen gjort en särskild överenskommelse med skolchef Marit Andersson som innebär att hon slutar och blir arbetsbefriad men får med sig lönen i ett år framöver.

Marit Andersson som varit förvaltningschef för utbildning, kultur och fritid fick i förra veckan ett muntligt besked från kommunledningen om att hon var arbetsbefriad och skulle gå hem.

På torsdagen kom besked på kommunens hemsida att en enskild överenskommelse träffats med Marit Andersson.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott vill ha en ledning av förvaltningsområdet utbildning, kultur och fritid som går i takt med den politiska viljeinriktningen och har därför tillsammans med Marit kommit överens om att hon lämnar vår organisation, säger kommunstyrelsens ordförande Stina Munters på hemsidan.

– Det handlar inte om några oegentligheter utan vi har inte varit nöjda med chefens följsamhet, det är vi politiker som styr, säger Stina Munters till SVT Dalarna.

Samtidigt meddelas att kommunchefen fram till årsskiftet förstärkt organisationen med en konsultfirma för att klara skolchefsuppdraget. Lotten Kluck från Leksand har fått det uppdraget. Hon har bland annat varit utbildningsledare i Rättvik tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.