Känslan av trygghet splittrar Dalarna. I Vansbro uppger 11 procent att de känner sig mycket eller ganska otrygga när de promenerar på kvällar. I Hedemora är motsvarande siffra 38 procent.
Arbetar för ökad trygghet
Per Torsell, säkerhetschef och BRÅ-samordnare på Hedemora kommun, säger att resultatet inte förvånar men att man på kommunen arbetar aktivt med att höja trygghetskänslan av trygghet i kommunen.
– Vi arbetar just nu med en app där människor kan anmäla platser man finner otrygga, till exempel trasig gatubelysning. Men också att få fart på trygghetsvandringarna i kommunen igen, som tyvärr blivit lidande av pandemin, säger han.
Fler utsatta för brott
Även när det gäller i vilken utsträckning människor utsatts för brott är det stora skillnader. I Vansbro kommun berättade 11,5 procent att de utsatts för brott mot enskild person jämfört med Hedemora, Falun, Borlänge och Gagnef där över 22 procent uppgav att de utsatts.
Förtroendet för rättsväsendet är generellt sett något lägre i Region Bergslagen, där Dalarna ingår, jämfört med övriga delar av landet – lägst i Älvdalens- och i Malung-Sälens kommun.
4781 personer i Dalarna deltog i undersökningen.
Upplevd otrygghet vid utevistelse sent på kvällen:
Otrygghet vid utevistelse sent på kvällen i det egna bostadsområdet 2019–2020. Andel av befolkningen (16–84 år) som uppger att de är mycket/ganska otrygga eller som avstår från att gå ut på grund av otrygghet. Källa: NTU
Avesta: 35 procent
Borlänge: 36 procent
Falun: 23 procent
Gagnef: 15 procent
Hedemora: 38 procent
Leksand: 15 procent
Ludvika: 28 procent
Malung-Sälen: 13 procent
Mora: 17 procent
Orsa: 19 procent
Rättvik: 13 procent
Smedjebacken: 24 procent
Säter: 14 procent
Vansbro: 11 procent
Älvdalen: 14 procent