Redan i söndags – när Vasaloppet fortfarande pågick – kallade Vasaloppets vd Eva-Lena Frick till möte med LRF Dalarna och Sveriges Nötköttsproducenter.
– Vi är ledsna för att det här har uppfattats som att vi är emot lokalproducerat kött, säger hon.
Hon berättar att man efter loppet på Vasalopps-söndagen erbjuder en maträtt till åkarna och i år valde man att på försök servera vegetarisk lasagne.
– Vår avsikt har aldrig varit att ta ställning mot lokalproducerat kött, säger Eva-Lena Frick.
– Vi värnar om den lokala näringen och att vi ska göra det står också i våra ägardirektiv.
Hon berättar att under Vasaloppets vintervecka har det serverats både lokalproducerat kött och lokalproducerad fisk i bland annat Mässtältet i Mora.
– Nu valde vi att en gång testa vegetarisk mat, därmed inte sagt att vi tycker illa om något annat, säger Eva-Lena Frick.
Hon säger också att man ska fortsätta den ”konstruktiva dialogen” med LRF och Sveriges Nötköttsproducenter.
Den vegetariska måltiden var en del i Vasaloppets miljöarbete.
– Vi jobbar med hållbarhet, vi har till exempel också haft gratis tåg till Mora och miljövänligare uppvärmning av Mässtältet, säger Eva-Lena Frick.