Delad bild – till vänster en kvinna med mörkt hår uppsatt i en hästsvans, till vänster en person som skopar vatten med en vit plasthink.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var vatten överallt” – se bilderna från översvämningen i Martinas källare som familjen försökte tömma på vatten i samband med det plötsliga skyfallet i Hedemora. Foto: Anders Hansson/SVT, Privat

”Vatten överallt” – Martinas källare svämmade över under skyfallet i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har gått sedan det stora skyfallet drabbade Hedemora och nu börjar skadeläget klarna. Hemma hos familjen Ström har mycket i källarvåningen blivit förstört efter att den fyllts med två decimeter vatten.

– Det var märkligt för vi kunde inte se något enskilt ställe där vattnet har kommit in, varken i dörrar, fönster eller i golvbrunnar. Så vi tror att det måste ha kommit underifrån på något sätt, säger Martina Ström.

Hon är en av cirka 80 villaägare som har anmält skador på sina bostäder till Dalarnas Försäkringsbolag, som i sin tur uppskattar att de kommer få betala ut cirka tio miljoner kronor till kunder i området.

Inte bara villor drabbades

Även hyreshus drabbades berättar Hedemorabostäder som fick flera fastigheter översvämmade.

– Det är synd om hyresgästerna såklart, det är flera fastigheter som blivit drabbade, säger Jimmy Korttilalli som är tillförordnad vd för Hedemorabostäder.

Han tror att fastighetsbolag och även kommuner behöver försöka motverka effekter av översvämningar som riskerar att bli allt vanligare i framtiden på grund av klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.