Vett och etikett i skidbacken – här är reglerna du ska kunna

Uppdaterad
Publicerad

Starta försiktigt, kör om med marginal och stanna bara där du syns – det är några av de regler som folk ska förhålla sig till i skidbacken – regler som inte alla följer.

Varje år skadas runt 11 000 personer i samband med utförsåkning i Sverige och ungefär var tionde skada orsakas av kollisioner, enligt Svenska skidanläggningars organisation, SLAO.

– 99 procent av alla har god respekt för varandra men så finns det, som i trafiken, kanske en procent som inte har det, säger Bo Funcke, vd på Romme Alpin.

Gemensamma säkerhetsregler gäller

Intresset för utförsåkning är stort i Sverige just nu. Förra årets snörika vinter ledde till att de flesta stora alpina anläggningarna slog rekord i liftkortsförsäljning. Men fler människor i backen innebär också fler som måste ha koll på hur man beter sig.

– Jag tycker det viktigaste är att hålla avstånd till de andra skidåkarna så att man undviker att kollidera, säger Bo Funcke.

Det finns gemensamma säkerhetsregler som gäller i de svenska skidanläggningarna, de handlar om hur man ska bete sig i nedfarterna och liftarna. Den som inte följer reglerna och är vårdslös i backen kan till och med bli skadeståndsskyldig.

Några regler i liften

• Sätt inte liftstol i gungning och hoppa aldrig från liftstol.

• Bär inte löst hängande halsduk, snoddar, rem och dylikt som kan fastna liften.

• Sick-sack åkning är inte tillåten vid liftuppfart.

Några regler i nedfarten

• Håll avstånd till pistmaskin och andra arbetsredskap – säkerhetszon minst 25 meter.

• Mycket lätta nedfarter och skidvägar ska betraktas som lågfartsområden

• Utförsåkning i liftspår/släpliftgata är inte tillåtet.

I SVT Nyheters guide här nedanför får du en snabb koll på det viktigaste att ha koll på i backen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.