”Vi står inte tysta när han går upp och pratar”

Uppdaterad
Publicerad

I valet för två år sen hamnade Ludvika på hela landets löpsedlar. På ett av Sverigedemokraternas mandat i fullmäktige hade en ledande person i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen valts in. Vi har kollat hur det har påverkat lokalpolitiken i Ludvika.

I Ludvikas kommunfullmäktige sitter Pär Öberg sedan 2014. Han sitter på en av de sju stolar som röstmässigt tillhör Sverigedemokraterna, men själv har han sagt från talarstolen att han egentligen representerar Nordiska Motståndsrörelsen. Debatten om nedläggning av flera byskolor är den fråga som Pär Öberg så här långt profilerat sig mest i.

Fick plats genom öppen lista

Sverigedemokraterna skördade stora framgångar i Ludvika i senaste valet, så stora att de inte hade tillräckligt många representanter för att bemanna de sju stolar rösterna gav. Men med en så kallad öppen lista, så kunde väljarna själva skriva in namnförslag. Efter att 15 SD-valsedlar med Pär Öbergs namn på godkänts så var saken klar – han fick ta plats i fullmäktige.

”Fanns en del oro från början”

– Det var ju någonting nytt i fullmäktiges historia och det fanns en del oro från början. Men ju mer tiden har gått desto mer känner jag att arbetet har flutit på som vanligt, säger Hå Ge Persson (M) oppositionsråd.

– Och vi har inte ändrat vår politik utifrån det här. Däremot står vi ju inte tysta när han går upp och pratar om massinvandring och sådant. Vi ser det som viktigt med mänskliga rättigheter och människor lika värde, och den debatten måste vi våga ta, säger Hå Ge Persson.

Strömkvist: Har inte haft betydelse för viktiga beslut

Maria Strömkvist, som är ordförande i Ludvika kommunfullmäktige, menar att Pär Öberg får mothugg på sina anföranden.

– Om man vänder sig emot alla människor lika värde då får man mothugg, säger hon.

Har hans agerande haft någon betydelse för viktiga beslut?

– Nej, säger Maria Strömkvist kort och bestämt. Det har han inte.

”Jag försöker ju röra om i grytan”

Och så här svarar Pär Öberg själv på frågan om vad han tycker att han åstadkommit i politiken:

– Det är ju så att på den plattformen är det ju inte så lätt att åstadkomma någonting, framför allt om man bara har ett mandat, säger Pär Öberg.

– Men jag försöker ju röra om i grytan. En av de viktigaste motioner jag lämnat in är att jag tycker att man ska webbsända alla fullmäktigemöten, säger han.

Trots att den motionen egentligen är helt okontroversiell eftersom många andra kommuner redan sänder från fullmäktige så har den återremitterats, formellt för att kommunen ska utreda vilken teknik som ska användas. Pär Öberg hör ändå till de flitigare förslagsställarna i fullmäktige, snittet ligger på en motion per ledamot så här långt, han har skrivit fyra.

Vägrade bli vilde

De verkliga Sverigedemokraterna är inte glada åt att Pär Öberg sitter på en av deras platser. Det leder till att de själva får mindre att säga till om, menar de.

–Han stal ju ett mandat av oss, säger Benny Rosengren (SD).

– Sedan provade vi efter valet att få honom att avsäga sig sin plats, men det vägrade han, liksom att bli vilde, det vägrade han också. Vi vill inte ha med honom att göra över huvud taget, säger Rosengren.

Öberg: De särbehandlar mig

– Jag förstår inte Sverigedemokraterna, säger Pär Öberg. Hade de inte varit så rädda för att säga saker som inte är politiskt korrekta idag så hade de kunnat säga: ”Vi håller inte med varandra i allt idag, för vi för inte samma politik, däremot så säger han (Öberg) vissa saker som vi tycker är bra”. Men de vågar ju inte ens säga det. Det är fånigt. Det pratar ju ofta om att de blir särbehandlade i politiken men de särbehandlar ju till exempel mig, säger Pär Öberg.

Men Sverigedemokraterna påpekar att de tar avstånd från Pär Öberg.

– Och det känns inte som att de andra partierna kopplar ihop oss med Öberg utan det fungerar jättebra, säger Sverigedemokraternas Benny Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.