Villapriserna i Malung-Sälen har ökat mest i landet – mer än dubblerats på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Villapriserna i Malung-Sälens kommun har ökat med 117 procent sedan 2014. Det gör dalakommunen till den plats i Sverige där priserna rusat mest.

I mätningen, som Svensk Mäklarstatistik har gjort, jämförs priserna i kommuner där minst 40 villor såldes år 2014 och minst 30 villor sålts nu i år.

Med den metoden placerar sig Malung-Sälens villaprisökning i topp på listan över de kommuner där priserna ökat mest.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Långsammare utveckling i Borlänge och Smedjebacken

2014 såldes 41 villor i Malung-Sälen till ett snittpris som låg strax över 900 000 kronor. De 50 villor som sålts under 2024 i kommunen har kostat köparna i snitt nästan 2,4 miljoner kronor.

Prisutvecklingen i hela riket ligger på 60 procent för sålda villor och av dalakommunerna är det bara i Borlänge och Smedjebacken som priserna ökat mindre än så.

Prisökning även på bostadsrätter

När jämförelsen görs på bostadsrätter är det återigen i Malung-Sälen som priserna ökat mest i Dalarna (145 procent), men det är bara i fem dalakommuner som det sålts tillräckligt med bostadsrätter för att möta de uppsatta kriterierna.

Så mycket dyrare har villorna blivit i Dalarna de senaste tio åren

Malung-Sälen: 117 procent

Rättvik: 101 procent

Gagnef: 97 procent

Säter: 88 procent

Hedemora: 86 procent

Avesta: 82 procent

Leksand: 79 procent

Mora: 75 procent

Falun: 65 procent

Ludvika: 61 procent

Smedjebacken: 53 procent

Borlänge: 40 procent

Källa: Svensk Mäklarstatistik. Det är bara de kommuner där minst 40 objekt såldes 2014 och minst 30 objekt sålts 2024 som ingår i mätningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet