Genrebild. Bilden är inte tagen i Ludvika. Foto: Arkiv

Vittnesuppgifter: Nazist-sympatisör ska ha misshandlat man i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Flera vittnen larmade polisen på fredagseftermiddagen sedan en man blivit misshandlad på gågatan i Ludvika. Mannen ska inte ha skadats allvarligt men polisen kritiseras nu för att det tog över en timme innan de dök upp. Polisen har tagit upp en anmälan gällande misshandel samt hets mot folkgrupp.

Enligt vittnesuppgifter till SVT ska det ha varit en man med koppling till nazistiska Nordiska motsåndsrörelsen som misshandlade en man i 20-årsåldern. Han ska bland annat ha blivit inknuffad i ett skyltfönster. Vad som föranledde händelsen är ännu inte känt.

Under lördagen fattades det ett beslut om att mannen skulle hämtas in till förhör. Efter förhöret fattade åklagare beslut om att mannen skulle anhållas som misstänkt för misshandel samt hets mot folkgrupp.

Mannen, som är i 30-årsåldern, befann sig före och efter misshandeln i anslutning till NMR:s tillståndsgivna tält på Storgatan i Ludvika.

Polisen dröjde

Polisen fick larmet klockan 16.22 men var på plats i Ludvika först en timme senare enligt uppgifter till SVT.

– Det känns väldigt oroväckande när man inte kan känna sig trygg på stan och polismakten inte ens visar sig, säger Håge Persson, ledande moderat i Ludvika när SVT Dalarna når honom på telefon.

Polisen förklarar den sena ankomsten med att man uppfattat det som att polisen inte behövdes.

– Vi förstod det som att det inte hade hänt något jätteallvarligt och att det heller inte fanns någon målsägande, säger Christina Hallin, presstalesperson för polisen i region Bergslagen.

Fick prioritera om

När fler vittnen sedan ringde in prioriterade polisen om och skickade patrull till Ludvika. Där pratade de med den misshandlade mannen samt vittnen och upprättade en anmälan gällande misshandel och hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.